Kultúrtörténeti évfordulók Március 3-án

1845: Megszületett Georg Cantor orosz születésű német matematikus. A halmazelmélet tudományágának megalkotója. Legnagyobb jelentőségű eredménye a róla elnevezett Cantor-tétel és a bizonyításában használt átlós eljárás, melynek alapgondolatát egyaránt alkalmazzák a halmazelméletben, a számítástudományban és a matematikai logikában. 

 

1847: Megszületett Alexander Graham Bell skót születésű amerikai fizikus. Hitt az eugenikában, az örökletes siketséggel kapcsolatos vizsgálódásai során hallásjavító készülékekkel kísérletezett. Ezen kísérletek közben jutott el, leghíresebb találmánya, telefon feltalálásához. Találmányai között tartanak számon még búzatisztító gépet, optikai távközléssel és otthoni légkondicionálás terén kikísérletezett dolgokat és egy nagyon gyors szárnyashajó is a nevéhez fűződik.

 

1883: Megszületett Csortos Gyula színész. Sokféle szerepkörben, számtalan színházi stílushoz alkalmazkodott önálló hangú-és arculatú művészegyéniség volt. Drámai szerepeit mély emberábrázolással, hiteles szenvedélyességgel formálta meg. Komikusi szerepkörben volt elemében igazán, alakításait a tragikomikus tónus jellemezte. Fanyar humorával, különc egyéniségével, színpadi tréfáival a magyar színművészet "rettenetes gyermeke" volt.

 

1948: Megszületett Böröczky József humorista, motorsport-szakkommentátor. Nevét paródiák tették híressé, fergeteges humorral tudott bárkit utánozni és idegen nyelveken halandzsázni. Tagja volt a Vidám Színpadnak és a Mikroszkóp Színpadnak, rendszeresen szerepelt az HBO Mennyi? 30! című műsorában is. A színpad mellett motorversenyeket is közvetített, Farkasházy Tivadar a hazai motorsport mozgó lexikonjának nevezte.