Kultúrtörténeti évfordulók Április 10-én

1583: Megszületett Hugo Grotius németalföldi államférfi, jogász, a modern nemzetközi jog előfutára. Legjelentősebb művének magyarul is megjelent A háború és béke jogáról című munkáját tartják, amelyet XIII. Lajosnak ajánlott. Ezt a művet tekintik sokan a modern nemzetközi jog megalapozójának. Munkásságával hatott az európai magánjogra, az állam-és egyházjogra is. Mare liberum című munkájában kiállt a tengerek szabadságának elve mellett, elsőként fogalmazta meg a diplomáciai mentesség intézményét.

 

1847: Megszületett Pulitzer József magyar születésű amerikai újságíró, lapkiadó. William Randolph Hearst sajtómágnással vetekedve hozták létre a sárga sajtót, amely a klasszikusan szenziációhajhász sajtó kialakulásához vezetett. Lapjaiban jelentős korrupciós ügyeket, politikai botrányokat és gazdasági visszaéléseket tart fel, amely új törvények elfogadásához vezetett. Nevéhez fűződik még az amerikai újságírás legrangosabb díjának megalapítása.

 

1929: Megszületett Max von Sydow svéd színész. Karrierjét hazájában kezdte, Ingmar Bergman filmjeiben lett ismert színész. A hatvanas évektől már az USA-ban is kedvelt színész lett. Jelentősebb filmjei: A hetedik pecsét, A világ legszebb története, Az ördögűző, A Keselyű három napja, Dűne, Flash Gordon, Hannah és nővérei, Hasznos holmik, Különvélemény.

 

1932: Megszületett Omar Sharif egyiptomi színész. Az 1950-es évek első felében kezdett filmezni hazájában, ahol gyorsan népszerű lett. A világhírt az Arábiai Lawrence című monumentális angol filmeposz mellékszerepe hozta meg számára. Innentől kezdve a legkülönbözőbb hollywoodi sikerprodukciókban szerepelt, a 1970-es évektől főleg Európában forgatott.

 

1952: Megszületett Steven Seagal amerikai filmszínész, producer, forgatókönyvíró, harcművész, zenész. Színészként az 1980-as, 1990-es évek fordulóján vált híresé akciófilmjeivel. Egy ideig sikeres volt az azonos sémára épülő filmekkel, később már nem tudott kiemelkedő produkcióban részt venni. A filmezés mellett zenélt is.