Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 28-án

1817: Megszületett Tompa Mihály költő, a népi-nemzeti irodalmi irányzat egyik legjelentősebb képviselője. Sokáig Petőfi egyenrangú társaként élt a köztudatban, még Petőfi is úgy gondolta, hogy ő, Tompa és Arany képviselik az igazi népköltészetet. Kezdetben népregéivel és népmondáival keltett feltűnést, majd 1849 után virágregéivel adózott a kor késő-biedermeier ízlésének. Szerb Antal az "ősz hivatott költőjének" nevezte, mivel "a súlyos szívbajban szenvedő Tompát az elmúlás sokkal konkrétabban környékezte, mint az enyészet nagyobb költőit, Berzsenyit és Vörösmartyt". 

 

1907: Megszületett Turay Ida színésznő, Érdemes művész. Derűs megjelenésével, kellemes énekhangjával, kedves humorával kezdetben naivaként, később bölcs, idős hölgyek megformálásával aratott sikereket. Színházban és filmen egyaránt sikeres alakítások fűződtek nevéhez, a közönség egyik nagy kedvence volt. 

 

1923: Megszületett Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, Érdemes művész, a "kis Kabos". Paródiákkal kezdte pályáját. A legnépszerűbb komikusaink egyike volt, aki kabarészerepekben, vígjátékokban és bohózatokban is magával ragadta közönségét. Harsányabb eszközöket is szívesen alkalmazott. Több sikeres film főszereplője volt, rendszeresen szerepelt a rádiókabaréban. 

 

1924: Megszületett Marcello Mastroianni Golden Globe-díjas olasz színész, az egyetemes filmművészet egyik legismertebb alakja. Sokoldalú jellemábrázoló volt, aki a legkülönbözőbb műfajokban bizonyította kivételes tehetségét, és harnonikusan dolgozott együtt a legeltérőbb stílusú és temperamentumú rendezőkkel. A nők évtizedeken keresztül a sármos szívtiprót látták benne. 

 

1934: Megszületett Brigitte Bardot francia színésznő, énekesnő. Marilyn Monroe-val közösen mutatták be elsőként a szexualitást a maga természetes, erotikus módján egy meglehetősen prűd korszakba. Ruhái, frizurái megszabták az 1960-as évek divatirányzatát. Merész szerepei miatt sokan a bűn megtestesítőjének tekintették.