Kultúrtörténeti évfordulók Május 14-én

1916: Megszületett Méhes György Kossuth-díjas erdélyi magyar író. Jogot tanult, de érdeklődése a színház felé fordult. Különböző újságokban jelentek meg színkritikái és politikai írásai. Írásaiban szót emelt a vad nacionalizmus ellen, a magyarok és a románok békés egymás mellett élését szorgalmazta. A háború után pártonkívülisége miatt támadások érték, majd 1952 után kivonult a hivatalos irodalmi életből és szabadúszóként írt ifjúsági regényeket és meséket. Az 1970-es évek végén tért vissza a felnőtt irodalomhoz az Orsolya című regényével, majd nagy sikert aratott az önéletrajzi ihletésű Bizalmas jelentés egy fiatalemberről című regényével. 

 

1925: Megszületett Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom-és filmtörténész, egyetemi tanár. Kutatási területe a 16-17. századi magyar irodalomtörténet és a 20. század első felének magyar filmtörténete volt. Vezetője volt a Budapesti Filmstúdiónak és a Mafilmnek, 1961-től kezdődően tanított a Színház és Filmművészeti Egyetemen / Főiskolán filmtörténetet, míg 1993 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen művelődéstörténetet. 

 

1931: Megszületett Huszárik Zoltán Balázs Béla-és posztumusz Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg, grafikus, Huszárik Kata színésznő édesapja. Műveiben gyakran és nyomatékosan megjelenik az elmúlás gondolata, Asszociációkra építve vált ki erős érzelmi hatást a nézőben. Képi kultúráját, grafikus művészetét színház-és filmdíszlettervezőként is alkalmazta saját filmjeiben és könyvek illusztrátoraként is. Néha kisebb szerepeket vállalt egy-egy játékfilmben, de rendezett színházban és rádióban is.

 

1943: Megszületett Botár Endre színész. Művészként sokoldalú, legszívesebben táncoskomikus szerepeket és klasszikus hősszerelmes és karakterszerepet játszik. Pályáját Erdélyben kezdte, majd 1958-ban Magyarországra költözött. Játszott a Nemzeti Színházban, az Állami Dérnyné Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Népszínházban és a Pesti Magyar Színházban. Kedvelt szinkronszínész, a tévénézők pedig főleg a Szomszédok című teleregény Pattogijaként ismerhetik, aki egyes epizódokban mindig morog.

 

1944: Megszületett George Lucas amerikai filmrendező, producer, szövegíró. Kevés film rendezése köthető a nevéhez, ezért nem nagyon szokták a legnagyobbak között emlegetni. Mégis az 1970-es és 1980-as évek két legnagyobb filmsorozata fűződik a nevéhez: a Csillagok háborúja és az Indiana Jones-sorozat, ezeket ő élesztette újjá az ezredforduló után.