Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 14-én

1777: Megszületett Hans Christian Orsted dán fizikus, vegyész. A 19. század első felében hozzájárult a természettudomány komoly fejlődéséhez, de érdeklődött a kor filozófiai irányzatai iránt is. Legnagyobb felfedezése az elektromágnesség felfedezése volt. Tudományos munkája mellett versírással is foglalkozott.

 

1811: Megszületett Adam Clark skót mérnök. Több nagyobb londoni gyárban dolgozott mérnöksegédként, majd mérnökként. Egyik munkahelyén ismerkedett meg Széchenyi Istvánnal, aki később Magyarországra hívta dolgozni. Először a Lánchídnál dolgozott művezető mérnökként és ő volt névrokonának, William Tierney Clarknak a helyettese. Később az ő tervei alapján épült a budai Váralagút. 

 

1867: Megszületett John Galsworthy irodalmi Nobel-díjas angol író. Regényei a felső középosztály életét ábrázolják. Ezekben kritizálja az angol középosztály erkölcseit. Alakjaival rokonszenvezik, de mellette rávilágít elszigetelt, sznob és birtokvágyó életmódjukra. Visszatérő motívum műveiben a házasságában boldogtalan asszony témája. Napjainkban leginkább A Forsyte Saga című regénye alapján ismerik.

 

1945: Megszületett Steve Martin Emmy-és Oscar-díjas amerikai színész, komikus, zenész. Íróként kezdett dolgozni tévétársaságok számára, majd tévéshow-kban lépett fel. Az 1970-es években kezdett filmezni, leginkább vígjátékokban láthattuk. Az utóbbi években énekesként és bendzsósként lép fel különböző zenei eseményeken. Jelentősebb filmjei: Agyban nagy, A Riviére vadorzói, L. A. Story - Az őrült város, Az én kék egem, Örömapa, Bilko főtörzs, A rózsaszín párduc. 

 

1960: Megszületett Sarah Brightman angol énekesnő. Már tinédzserként színházban játszott, a világhírt énekesnői karrierjével érte el. Az 1970-es évek végén diszkólemezeivel vált népszerűvé, majd musicalekben ért el nagy sikereket. Napjainkban is az egyik legnépszerűbb énekesnőnek számít, legjelentősebb slágere a Time to say goodbye című dal volt, amelyett duettben énekelt Andrea Bocellivel.