Kultúrtörténeti évfordulók Július 8-án

1621: Megszületett Jean de La Fontaine francia író, költő. Munkásságában találunk elégiákat és színműveket, népszerűségét azonban állatmeséinek (fabuláinak) köszönheti. Ezek a fabulák 12 könyvben jelentek meg. Az első hatot a kis trónörökösnek írta, amelyekhez hozzátette Phaedrus meséinek francia fordítását is. A következő hat mesét inkább felnőtt olvasóknak szánta. A mesékbe szőve éles iróniával bírálta kora társadalmi erkölcseit. Leghíresebb állatmeséi A holló és a róka és A tücsök és a hangya.

 

1857: Megszületett Alfred Binet francia fejlődéspszichológus. Kezdetben hipnózissal foglalkozott, majd érdeklődése az intelligencia felé fordult. Nemsokára arra kapott felkérést, hogy hozzon létre egy egységes módszert, melynek segítségével az iskolába készülő gyengébb képességű gyerekek kiszűrhetők felzárkóztató célzattal. Úgy volt vele, hogy az intelligencia fejleszthető. Kidolgozott egy saját módszert, amelyet mentális orthopédiának nevezett el. Sok esetben tanulni tanította meg a gyerekeket, ezáltal intelligenciaszintjük nőtt. 

 

1859: Megszületett Kandó Kálmán mérnök. A Műegyetemen diplomázott 1892-ben Két évig Párizsban dolgozott, majd Budapesten a Ganz-gyárban folytatta munkásságát. Kis idő múlva a villamossági szerkesztési osztály vezetője lett. 1898-ban építette meg az első háromfázisú közúti villamosvasutat. A rendszert 15 Hz frekvenciájú árammal, 3000 V feszültséggel tervezte, az áramerősség 300 A volt. Úgy gondolta, hogy ilyen erősségű áram az áramszedőkkel még szikrázás nélkül levehető. Az energiaellátó rendszer mellett a motorkocsikat és a mozdonyokat is az ő tervei alapján készítették.

 

1938: Megszületett Koncz Gábor Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Színház-és Filmművészeti Főiskola elvégzése után két évig vidéki színházakban játszott, majd filmszerepei révén az egész ország megismerhette. Előnyös fizikai adottságokkal rendelkező, határozott közvetlen személyiség, színpadon és filmszerepeiben hitelesen formált meg egyéniségétől távolabb eső figurákat is.