Kultúrtörténeti évfordulók November 8-án

1847: Megszületett Bram Stoker ír író. Színházban dolgozott, mellette írogatott. Legjelentősebb művét Vámbéry Árminnal való találkozása ihlette. Vámbéry mesélt neki Vlad Tepes legendájáról, Stoker pedig e karakter nyomán hat évi kutatómunkával megalkotta a vámpír figuráját. Munkáját a négy fal között alkotta meg, sohasem járt Kelet-Európában. A Drakula gróf válogatott rémtettei című regény végül elsöprő sikert aratott, később számos film ihletője volt.

 

1848: Megszületett Gottlob Frege német matematikus, logikatudós, filozófus, a modern matematikai logika és analitikus filozófia megalapítója. Őt tartják Arisztotelész óta az egyik legjelentősebb logikával is foglalkozó tudósnak. Modernizálta, általánosította és matematizálta az addig a filozófia részének tekintett logika elméletét. Matematikusként fő kutatási területe a természetes számok elméletének matematikai megalapozása volt.

 

1900: Megszületett Margaret Mitchell amerikai írónő. Legjelentősebb regénye az 1936-ban megjelent Elfújta a szél, amelyen tíz éven keresztül dolgozott és egyből híres írónő vált belőle. Művében romantizálva ábrázolja a polgárháború előtti Délt, hangsúlyozva annak különleges értékeit. A könyvet szinte azonnal megfilmesítették, a filmadaptációban olyan nagy sztárok szerepeltek, mint Vivien Leigh és Clark Gable. Sokáig azt hitték, ez az egyetlen regénye, de halála után előkerült egy fiatalkori kisregénye, az Elsüllyedt múlt. 

 

1935: Megszületett Alain Delon francia színész, filmrendező, producer. Az 1950-es évek óta fimez, a hatvanas években készült filmjeivel lett népszerű színész, népszerűségét sikerült tartósan megőriznie. Később filmeket is rendezett. Jelentősebb filmjei: Kalandorok, Trockij meggyilkolása, Borsalino, A zsaru szava, Ne ébreszd fel az alvó zsarut, Casanova visszatér, A párduc, Az ördög tízparancsolata

 

1944: Megszületett Nemere István író, műfordító. Az egyik legtermékenyebb magyar író, eddig több mint 600 könyve jelent meg magyar nyelven. Főleg sci-fi könyvei és a paranormális jelenségekkel foglalkozó művei tették ismertté, de több más műfajban is publikál. Műveit számos nyelvre lefordították, többek között perzsa és eszpreantó nyelvre is. Eladási példányszámai megközelítették a 11 milliót.