Kultúrtörténeti évfordulók Április 12-én

1815: Megszületett Rómer Flóris régész, művészettörténész, festőművész, egyetemi tanár, a magyar régészet atyja. Páratlan szorgalmával és kiváló tehetségével megalapozta a magyarországi régészet napjainkig tartó kutatási irányait. Egyik legfontosabb érdeme, hogy a közvélemény figyelmét felhívta a földben rejlő értékek megőrzésére. Élete során mintegy 30 önálló könyvet és 450 tudományos közleményt publikált. Foglalkozott a középkori falképekkel, a régi Pesttel, a régi corvinákkal, Fontosnak tartotta az ipar-és céhtörténeti emlékek megőrzését sé feldolgozását. Nevét emlékérem, Győrben múzeum, Magyarország számos településén utca őrzi.

 

1933: Megszületett Montserrat Caballé katalán opera-énekesnő. Bel canto szerepeivel lett világhírű, emellett változatos repertoárt énekelt a barokk operákon át Verdiig, Wagnertől Pucciniig. Opera mellett szívesen énekel katalán és spanyol népdalokat. Könnyűzenében is sikereket ért el, Freddie Mercuryval közösen adott ki albumot, melynek a címadó dala, a Barcelna az 1992-es olimpiai játékok egyik hivatalos dala volt.

 

1952: Megszületett Oszvald Marika Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő. operetténekesnő, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A szakma igazi tűzrőlpattant szubrettnek tekinti, aki kitűnően táncol és énekel. Karrierjét a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte, majd a Fővárosi Operettszínházba került, melynek napjainkban is a tagja. Hazai fellépései mellett rendszeresen fellép külföldön is.

 

1971: Megszületett Shannen Doherty amerikai színésznő. Hétéves volt, amikor eldöntötte, hogy színésznő szeretne lenni. A Hófehérke és a hét törpében játszott, amikor felkérték A farm ahol élünk című sorozat egyik gyerekszerepére. A nagy sikert a Beverly Hills 90210 című soorzat Brenda Walsht megformáló karaktere hozta meg számára. Másik híres szerepe a Bűbájos boszorkák Prue Halliwellje volt, emellett számos filmben szerepelt, volt ahol saját magát alakította. 

 

1979: Megszületett Jennifer Morrison amerikai színésznő. Karrierjét gyerekmodellként kezdte 11 évesen. Első filmszerepét 15 évesen kapta meg, Sharon Stone és Richard Gere lányát játszotta a Vágyak vonzásában című filmben. Számos tévésorozatban feltűnt, legismertebb szerepe a Doktor House-ban Allison Cameron immunológus karaktere volt.