Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 25-én

1793: Megszületett id. Markó Károly festő. A magyar művészettörténetbe mint a tájképfestészet megteremtője vonult be. Korának egy festészeti irányzata sem térítette el az általa választott iránytól. Művészete a 17-18. századi heroikus történelmi festészetre épült. Tájképei idilli hangulatú, klasszikus kultúrát megjelenítők. 

 

1876: Megszületett Ódry Árpád színész. Színészként elsősorban tragikus szerepeket osztottak rá. Kezdeti beszédhibájának leküzdése után tökéletességig fejlesztett beszédkultúrájával tűnt ki és tanárként is a tiszta, kulturált beszédstílus átadásán fáradozott. Az első színészek egyike volt, aki aklasszikus szerepeket is realisztikusan, pátosz nélkül adta. Jóvágású, szép szál férfiként, szép bariton hangjával elsősorban a hölgyközönséget bűvolte el.

 

1897: Megszületett William Faulkner Nobel-díjas amerikai író. a 20. századi világirodalom egyik legnagyobb hatású képviselője. Stílusát sokan a problematikus írásmódok közé sorolják, ezeket nevezik kísérletező műfajnak. Prózája helyenként nehezen érthető. Aprólékos figyelmet szentel az előadásmódnak és a hanglejtésnek. Írásaiban gyakran erős érzelmeket fejez ki, időnként felhasználja a déli vidék gótikus elemeit. Karakterei változatosak, néger rabszolgák leszármazottjaitól, a fehér szegényektől, a földművesektől és a munkásosztály tagjaitól kezdve az arisztokratákig mindenkiről írt. 

 

1944: Megszületett Michael Douglas Oscar-díjas amerikai színész, producer, Kirk Douglas fia. Édesapja hatására lett színész. Kezdetben kisebb szerepeket játszott, majd a San Franciscon utcáin című sorozattal lett ismert. Számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez, drámában, vígjátékban, krimiben egyaránt megállja a helyét. Jelentősebb filmjei: Kóma, A smaragd románca, A Nílus gyöngye, Végzetes vonzerő, Tőzsdecápák, A rózsák háborúja, Elemi ösztön, Összeomlás, Zaklatás, Szerelem a Fehér Házban, Tökéletes gyilkosság, Last Vegas.

 

1968: Megszületett Will Smith többszörös Grammy-díjas amerikai rapper, színész. Azon kevesek egyike, akik az Egyesült Államokban három szórakoztató ágban, zenében, tévében és mozifllmben is egyaránt sikert arattak. A Kaliforniába jöttem című vígjátéksorozattal lett ismert, majd olyan sikeres filmekben szerepelt, mint a Bad Boys - Mire jók a rossziúk, a Men In Black, A függetlenség napja, a Legenda vagyok, A közellenség az Én, a robot és a Vadiúj vadnyugat. Számos slágere egyben filmjének betétdala is volt.