Kultúrtörténeti évfordulók Május 17-én

1904: Megszületett Jean Gabin francia színész. Sokszínű egyéniségével meggyőzően alakította a csirkefogót és a Maigret-féle zsarut egyaránt. Eleinte főleg tragikus szerepekben tündökölt, majd intellektuális szerepeket kapott. Szerepei nagyban hozzájárultak mítoszának megteremtéséhez. Egyike volt azon színészeknek, akik végig jelen voltak a francia filmgyártás nagy pillanatainál, játszott némafilmekben és színesekben egyaránt. Együtt dolgozott többek között Jean Renoir-ral, Alain Delonnal és Jean-Paul Belmondóval. Alakításaiért több fesztiválsikert könyvelhetett el. 

 

1907: Megszületett Dsida Jenő erdélyi magyar költő. A Nyugat és az avantgárd hatásaival indult, majd az újklasszicizmus kimagasló képviselője lett. Szemléletében a szépség, a bukolika, a szerelem-szeretet, a vallásosság, a természet és az élet áhítatos tisztelete, az angyali jelleg a meghatározó, de mögötte ott van a halálfélelem és a hiányérzet is. Szívbetegsége okozta korai halálát.

 

1936: Megszületett Dennis Hopper amerikai színész, rendező, író, fotós. Kezdetben tévéfilmekben szerepelt, majd számos westernfilmben láthattuk. Első nagyobb szerepe a Szelíd motorosok című filmben volt, amelyet rendezett is. Számos filmben játszott negatív karaktert. További jelentősebb filmjei: Apokalipszis most, Kék bársony, A szemtanú nyomában, Tiszta románc, Forráspont, Amikor egy bérgyilkos is több a soknál, Féktelenül.

 

1941: Megszületett Haumann Péter a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Sokoldalú művész, sajátos humorral megformált vígjátéki alakjai mellett drámai erejű alakításaival is jelentős sikereket aratott. Számos filmben szerepelt, kedvelt szinkronszínész, egyik legismertebb szinkronszerepe Hókuspók volt a Hupikék Törpikékből. 

 

1943: Megszületett Kóbor János Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas énekes, az Omega együttes énekese. Gimnazistaként kezdett zenélni, majd kisebb együttesek után megalakult az Omega. Kezdetben nyugati számokat dolgoztak fel. Kóbor eleinte gitározott, majd az 1960-as évek második felétől az együttes dalainak többségét már ő énekelte. Énekesként csak az Omegával dolgozott, de mellette tevékenykedett zenei producerként, zenei rendezőként és hangmérnökként is.