Kultúrtörténeti évfordulók Június 4-én

1877: Megszületett Heinrich Otto Wieland Nobel-díjas német kémikus. Az epesavak kémiája és a biológiai oxidáció mechanizmusa terén ért el kimagasló eredményeket. Az első világháborúban alternatív katonai szolgálatot vállalt. Abban a laboratóriumban dolgozott, ahol kifejlesztették a mustárgázt. Később izolálta a gyilkos galóca fő hatóanyagát. Nevét díj őrzi, melyet amely napjainkban a kémia, a biokémia, az élettan és a kiemelkedő orvostudomány területén kiemelkedő kutatási eredményt elért szakemberek kapnak meg. Ez az egyik legnagyobb nemzetközi tudományos elismerés.

 

1920: Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd a versailles-i Nagy Trianon palotában aláírják a trianoni békeszerződést. A békeszerződés okozta sokk kihatott a művelődésre is: a történeti tudat szerves részét alkotó emlékek sora került más ország területére, számos költő szülőházának felkereséséhez útlevélre volt szükség. A békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján az Országgyűlés a 2010. évi XLV. Törvény értelmében a békeszerződés aláírásának napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította, emlékezve a magyarság egyik legnagyobb tragédiájára. Társoldalunkon bővebben lehet olvasni a békeszerződéshez vezető útról:: https://korok.webnode.hu/products/sasdi-tamas-trianon/

 

1930: Megszületett Horváth Ádám Kossuth-, Erkel Ferenc-és Balázs Béla-díjas tévérendező, egyetemi tanár, Érdemes és Kiváló művész. Műfajteremtő, a magyar televíziózás történetének egyik meghatározó művésze. A tévéjátékoktól a hangversenyek képernyőre viteléig szinte minden televíziós műfaj kialakításában úttörő szerepet vállalt. A magyar televíziózás érdekében többször vállalt vezető funkciót. Jelentős szerepe van a televíziós oktatás kialakításában. Rendezései között a legismertebb a Szomszédok című teleregény.

 

1975: Megszületett Angelina Jolie Oscar-és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, fotómodell, filmrendező. A világ legszebb női között tartják számon, a média élete minden rezdülését követi. Már gyermekként játszott mozifilmben édesapja, Jon Voight oldalán, azonban később saját karriert futott be. Olyan filmekben szerepelt, mint a Kifutó a semmibe, A csontember, a Tolvajtempó, a Tomb Raider, az Eredendő bűn, a Mr. és Mrs. Smith, a Salt ügynök.