Kultúrtörténeti évfordulók Január 16-án

1847: Megszületett Mikszáth Kálmán író, országgyűlési képviselő. A prózairodalom legnagyobb teljesítménye a 19-20. század fordulóján az ő nevéhez fűződik. Egykorú sikerét jelentős részben kiadójának, újságírói teljesítményének és az aktuális problémákra érzékenyen és kritikusan reagáló politikai indíttatású írásainak köszönhette. A nyolcvanas években szerzett országos hírnevet. A szóbeliséget utánzó előadásmódja már a Tót atyafiak (1881) négy történetében megtalálható, de a tömörítés, a balladaszerű elhallgatás A jó palócok (1882) rövidebb történeteiben vált művészetének jellemző meghatározójává. Munkássága általában véve tükrözte a korszak kétarcúságát. Mulatságos anekdotákat mesélt az elszegényedett köznemes dzsentrikről, akik a látszat világában éltek. Sikeres műveket alkotott, ha az anekdota vége egybeesett a történet befejezésével, erre jó példa A gavallérok (1897) című kisregény. Széteső regény jött létre, ha egyik anekdotához másikat fűzött, mint A Noszty fiú esete Tóth Marival (1908) írásakor. Szemléletét a haladással szemben érzett bizalmatlanság határozta meg: a Beszterce ostroma (1895) hőse Don Quijotéhoz hasonlóan a lovagkorban él, de erkölcsileg magasabb rendű a körülötte zajló életre jellemző kicsinyes számításhoz képest, A fekete város (1908-1910) főszereplője pedig önkényessége ellenére érzelem gazdag, belső ellentmondásokkal telített személyiség, ellentétben a lőcsei polgárok színtelen puritanizmusával.

 

1925: Megszületett Inke László Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész. Sokoldalú karakterszínész volt, aki különösen hideg szenvedéllyel formált, gúnyos hangvételű intrikusszerepeiben vált emlékezetessé. Színapdi szerepei mellett számos filmben és sorozatban szerepelt, és szinkronhangként is ismert volt, leginkább Kojak magyar hangjaként emlékezhetünk rá.

 

1946: Megszületett Kabir Bedi indiai filmszínész. Színpadon kezdte pályáját, majd átkerült a filmiparba. A nemzetközi ismeretséget a Sandokat című mini TV-sorozat hozta meg számára. Mellette számos sorozatban játszott epizódszerepet (Knight Rider, Magnum, Gazdagok és szépek), és játszotta James Bond egyik ellenfelét is a Polipka című filmben. 

 

1959: Megszületett Sade Adu Grammy-díjas nigériai-brit énekesnő, Jellegzetesen érzelemdús, füstös hangja van. Kezdetben funky együttesekben énekelt, szerepelt filmekben és szappanoperákban is. Legnagyobb sikereit a művésznevéről, Sade-ról elnevezett együttesben érte el az 1980-as, 1990-es években. Legismertebb slágerük a Smooth operator volt.

 

1979: Megszületett Aaliyah amerikai énekesnő, színésznő. T9bb sikerdallal vált híressé az 1990-es évek közepétől, több millió lemezt adott el világszerte. Két filmben is szerepelt, az Öld meg Rómeót címűben Jet Li partnere volt. Sikerei csúcsán, 22 évesen halt meg, amikor egy klipforgatásról jövet repülőgépe felszállás után lezuhant.