Kultúrtörténeti évfordulók Október 31-én

1632: Megszületett Jan Vermeer van Delft holland festő, a holland aranykor egyik legnagyobb képviselője. Műveit sokáig csak kortársai ismerték el, évszázadokig feledésbe merült, művészetét a 19. század közepén fedezték fel újra. Pontosan nem tudni mennyi képet festett, 32 konkrét művet tulajdoniítanak neki. Történelmi, allegorikus, táj-és zsánerképeket festett, utóbbiakon főleg a középosztály mindennapjait örökítette meg. Lassan dolgozott, élénk színeket használt, főleg az ultramarinkéket és a sárgát. 

 

1795: Megszületett John Keats angol költő, író, az angol romantika második generációjának egyik képviselője, a "Szépség Költője". Élete során nem volt népszerű a kritikusok körében, a 19. század végére azonban már a leghíresebb angol kölltők között tartották számon. Költészetét leginkább a nagyon érzelmes és érzékeny képi világ jellemzi. Teljes lényével nyitott volt a szépség minden jellegű befogadására, sokat foglalkozott a boldogság és azon belül saját boldogságának nyughatatlan kérdésével és azok leírásával. 

 

1851: Megszületett Ilosvay Lajos kémikus, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, államtitár. Kutatói tevékenysége főleg a szervetlen és az analitikai kémia területén volt jelentős. Kimutatta, hogy a levegőben a villámlás hatására nitrogén-oxidok keletkeznek. Megállapította, hogy a vas katalizálja a nitrogén és az oxigén egyesülését. Számos tudományos és ismeretterjesztő könyvet írt, többek között az első magyar nyelvű könyvet a szerves kémiáról. Szerkesztője volt a Magyar Chemiai Folyóiratnak és a Természettudományi Közlönynek. 

 

1922: Megszületett Barbara Bel Geddes Golden Globe-és Emmy-díjas amerikai színésznő, művész és gyerekíró. Leghíresebb szerepét a Dallas című filmsorozatban játszotta, amelyben Ellie Ewing karakterét formálta meg. Innen ment nyugdíjba és képzőművészként folytatta a munkát, számos gyermekkönyvet adott ki.

 

1929: Megszületett Bud Spencer olasz úszó, vizilabdázó, színész. Pályafutását sportolóként kezdte, ő volt az első olasz úszó, aki 100 méteres gyorsúszásban egy perc alatti eredményt ért el, az olasz vízilabda-válogatottal európa bajnoki negyedik helyet ért el. Ezután a színészet felé fordult, főleg a Piedone-filmekkel, a spagettiwesternekkel és Terence Hill-lel közös filmjeivel vált ismertté. Terence Hill-lel 18 filmben játszott együtt, ezáltal párosuk legendás lett.