Kultúrtörténeti évfordulók November 18-án

1786: Megszületett Carl Maria von Weber német zeneszerző, karmester, zongorista, gitáros, zenekritikus. Művei nagyban befolyásolták a romantikus zene kialakulását, ezért sokan a német romantikus opera atyjaként emlegetik. Műveiben felelevenítette a német népi hagyományokat, felfedezte a hangszín szuggesztív vonásait, a hatáskeltés és a zenei jellemzés eszközét látta meg bennük: bizonyos hangszerekhez és hanghatásokhoz szimbolikus jelentést társított, amellyel a korábbiakkal ellentétben teljesen más operadramaturgiát és zenei gondolkodást tett lehetővé. Műveiben ő alkalmazta először a vezérmotívumoknak nevezett dallamelelmeket. Írt hangversenykritikákat és zeneelméleti tanulmányokat, de megpóbálkozott a regényírással is.

1824: Megszületett Jendrassik Jenő orvos, fiziológus, biofizikus. Izomfiziológiai kutatásai révén az orvosi fizika úttörő jelentőségű magyarországi képviselője. Behatóan tanulmányozta az izmok élettanát, főleg a bordaközi izmok összehangolt működését, kémiai-fizikai folyamatait és az izmok ingerelhetőségét. Foglalkozott még a hallás és a látás fizológiájával, több eljárást kidolgozott a szemmozgás mérésére. Elképzelései alapján és irányításával hozták létre a budapesti egyetemi Élettani Intézetet.

 

1881: Megszületett Rátkai Márton Kossuth-díjas színész, Érdemes és Kiváló művész. Kitűnő tánctudásával, akrobatikus mozgásával, karikírozó és jellemábrázoló képességével ideális táncoskomikus lett, de prózai művek jellemszerepeiben is érvényesült tehetsége. 1945 után több mű komikus és tragikomikus szerepében volt sikere. Mintegy három éven keresztül tanított színészmesterséget a Színművészeti Főiskolán.

 

1939: Megszületett Margaret Atwood kanadai írónő, költő, irodalomkritikus, feminista aktivista. Irodalmi munkássága sokrétű, tudományos-fantasztikus irodalomtól kezdve a rémregényekig sok mindennel kísréletezett már. Legtöbb művében felbukkan a nemek közötti különbségek kérdése, ennek köszönhetően sokan feminista írónak tartják. Kedvenc témái közé tartozik Kanada nemezti identitása, Kanada, az USA és Európa kapcsolata, foglalkoztatják az emberi jogok, a környezetvédelmi problémák és a nőiesség társadalmi felfogása. Leghíresebb regénye A szolgálólány meséje. 

 

1959: New Yorkban bemutatják William Wyler Ben Hur című filmjét. Lew Wallace regényének ez volt a harmadik és egyben legsikeresebb filmváltozata. 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, amelyből 11-et meg is nyert, ezzel egy 38 évig tartó rekordot állított fel. A film többek között megnyerte a legjobb filmzene díját is, amelyet a magyar származású Rózsa Miklós szerzett.