Kultúrtörténeti évfordulók Június 16-án

1313: Megszületett Giovanni Boccaccio itáliai író, költő, humanista. A 14. századi itáliai humanizmus kiemelkedő írója és tudósa. Legjelentősebb műve a nagy pestisjárvány idején írt Dekameron, amellyel önálló műfajjá emelte a novellát. Tudós munkáit latinul írta, saját kora és ő maga is ezeket tartotta a legtöbbre. Ezen kívül írt még 16 allegórikus eklógát, két moralizáló életrajzgyűjteményt, s egy nagyméretű mitológiai magyarázatgyűjteményt. Neki köszönhető, hogy a neves ókori történetíró, Tacitus műveit már saját korában olvashatták.

 

1881: Megjelenik a második Budapesti Hírlap első száma. Az első, ilyen névre hallgató lapnak nem volt köze az ekkor indulóhoz. Alapítója Rákosi Jenő volt, aki 1925-ig főszerkesztőként is dolgozott. A lap csak címében volt budapesti, mivel a rengeteg vidéki előfizető országos napilappá tette. A lap konzervatív, nacionalista és soviniszta politikát képviselt, a legfőbb célja minden és mindenki magyarosítása volt. Rákosi kiválása után egyre jobban elszürkült, végül 1939-ben szűnt meg.

 

1908: Megszületett Trencsényi-Waldapfel Imre klasszika-filológus, irodalomtörténész, vallástörténész, egyetemi tanár. Mintegy 400 tanulmányt írt, melyek tárgyköre az antik irodalomtól egészen a 20. századig terjed. Életművében a tudományos oktatói és irodalmi tevékenység elválaszthatatlan egységet alkot. Legtöbb írása a görög és a latin antikvitással és ennek továbbélésével foglalkozott. Vizsgálta a magyar és latin költői gyakorlat egymásra hatását. Több világirodalmi antológiát szerkesztett. Jelentős műfordítói tevékenysége. Az ő szerkesztésében és fordításában jelentek meg Cicero válogatott művei, de neki köszönhetjük, hogy magyarul lehet olvasni Hésziodosz eposzait, Menandrosz Az embergyűlölő című darabjtá, Szophoklész Antigóné című tragédiáját és Aiszkhülosztól a Leláncolt Prométheuszt.

 

1930: Megszületett Zsigmond Vilmos magyar származású Oscar-díjas operatőr. Frissen végzett operatőrként megörökítette az 1956-os forradalom számos eseményét, majd önkéntesen Amerikában vándorolt ki. Itt bontakozott ki operatőri látásmódja: a hangulati világítás, az emberi arc középpontba állítása, az emberi történetek bemutatása és a realista ábrázolás. Ez egybeesett az 1960-as években kibontakozó amerikai független filmes kívánalmakkal. Részese lett a sci-fi mániának, de számos műfajban kipróbálta magát: fényképezett zenés filmet, vígjátékot, életrajzi filmet, erotikus thrillert. Többször dolgozott együtt Steven Spielberggel és Woody Allennel. Legjelentősebb munkája a Harmadik típusú találkozások című sci-fi volt, amelyért megkapta a legjobb operatőri munkáért járó Oscar-díjat.

 

1971: Megszületett Tupac Shakur amerikai rapper, színész. Legtöbb dalszövege az erőszakkal teli gyermekkoráról, a gettó nehézségeiről, a rasszizmusról, társadalmi problémákról vagy más rapperekkel való nézeteltérésről szólt. Albumai több mint 75 millió példányban keltek el világszerte. 25 évesen megölték, ezáltal neve legendává vált, évekkel később is kerültek elő általa előadott dalok.