Kultúrtörténeti évfordulók December 19-én

1895: Magyarországon rendelet engedélyezi a nők számára a bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti egyetemi karok látogatását. Az első magyar diplomás nő Hugonnai Vilma volt, aki még Zürichben szerezte diplomáját, itthon a rendelet után két évvel avatták orvosdoktorrá. Igazi változás csak az első világháború után következett, 1918-ban vettek fel női hallgatókat először a Műegyetemre, majd 1930-ban kinevezték az első női egyetemi tanárt.

 

1900: Megszületett Féja Géza író. Egyik ösztönzője volt a falukutatók mozgalmának és teoretikusa a népi írókat tömörítő Válasz című folyóiratnak. Egyik legjelentősebb műve a Viharsarok című szociográfia volt, amelyben éles társadalomkritikát fogalmazott meg. A könyvet elkobozták, őt magát még tanári állásából is elbocsátották. 1945 után kirekesztették az irodalomból, könyvtárosként dolgozott. 

 

1937: Megszületett Marék Veronika József Attila-díja írónő, grafikus. Szabadfoglalkozású író és grafikus, mesekönyveket ír, amelyeket ő maga rajzol. A mesekönyvek mellett rádió-és tévéjátékokat, rajzfilmsorozatokat és bábjátékokat is ír. Külső munkatársa volt a Kisdobos és a Dörmögő Dömötör című gyermekfolyóiratoknak, mesekönyv-sorozatai közül legismertebbek Kippkopp és Boribon. 

 

1972: Megszületett Alyssa Milano amerikai színésznő, énekesnő. Az 1980-as években tűnt fel gyereksztárként, a Ki a főnök című sorozatban szerepelt, mellette Arnold Schwarzenegger lányát alakította a Kommandó című filmben. Legismertebb szerepeit sorozatokban játszotta, a Melrose Place Jennifer Mancinijeként és a Bűbájos boszorkák Phoebe-jeként.

 

1975: Megszületett Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész. Színházi és filmes színészként egyaránt sikeres. Játszott a Krétakör Színházban, a Radnóti Miklós Színházban, jelenleg a Thália Színház művészeti vezetője. Filmes alakításai közül a legismertebbek: Kontroll, Csak szex és más semmi. Szabadság, szerelem, Rokonok, S.O.S. szerelem, Coming out.