Kultúrtörténeti évfordulók Március 23-án

1881: Megszületett Roger Martin du Gard Nobel-díjas francia regényíró. Műveiben folytatta és megújította a 19. századi realizmus és naturalizmus hagyományait. Legjelentősebb munkája a Thibault család, amely egy igazi realista alkotás. A mű két család és nemzedék történetét beszéli el az 1900-as évek elejétől az első világháború végéig. 

 

1897: Megszületett Hamvas Béla Kossuth-díjas író, filozófus, esztéta, könyvtáros. Nem dolgozott ki filozófiai rendszert, nem alapított iskolát, nézeteit is csak utólag, erőszakoltan lehet besorolni valamilyen irányzatba. Az volt a véleménye, hogy a rendszerek csak búvóhelyek és szükségszerűen bukásra vannak ítélve. Leginkább az esszé műfajában alkotott, még a regényei is esszészerűek. Műveiből több színpadi és filmes feldolgozás készült, legismertebb műve a Karnevál volt. Nevét Százhalombattán és Tiszaújvárosban könyvtár, filozófiai kör, Szentendrén utca és Oroszlányban középiskola őrzi.

 

1904: Megszületett Joan Crawford amerikai színésznő. A hangosfilm első évtizedének egyik legismertebb csillaga volt. A legkülönbözőbb műfajokban szerepelt sikerrel, sokoldalú, érdekes arcú, fanyar egyéniség volt. Elsősorban vígjátékokban, táncos, énekes filmekben hívta fel magára a figyelmet. Később számos drámában játszott. Háromszor jelölték Oscar-díjra.

 

1922: Megszületett Ugo Tognazzi olasz színész, rendező, forgatókönyvíró. 1950-ben kezdett filmezni. Az egyik legfoglalkoztatottabb színész volt, az olasz fimművészet legnagyobb képviselőinek egyike. Legemlékezetesebb szerepeit az 1960-as, 1970-es években játszotta. A legkülönbözőbb műfajú filmekben szerepelt, leginkább a komédia állt közel hozzá.