Kultúrtörténeti évfordulók November 14-én

1668: Megszületett Johann Lukas von Hildebrandt osztrák építész, az osztrák barokk egyik legnagyobb mestere. Itáliai manierista előképek alapján épített épületei között főleg barokk stílusú paloták és kastélyok emelkednek ki. Legismertebb munkái: a Ráckevén található Savoyai-kastély és Bécsben a Belvedere-palota. 

 

1840: Megszületett Claude Monet francia impresszionista festő. Tájképein a végsőkig kiérlelte az impresszionizmus elveit. Képei a tárgyak színeinek világításbeli értékeit jelenítik meg. Művészetének számos eleme, például a puszta optikai kép kifejezésére való törekvés, a szerkezet, a kép előformázásának feladása, művészetének tárgy nékülivé válása az absztrakt festészet felé mutat, számos modern festő Monet művészetét tekinti előfutárának.

 

1887: Megszületett Áprily Lajos József Attila-díjas költő, műfordító. Hagyományőrzés és az impresszionizmus alkot szintézist lírájában. A természet világában és a kultúrában találta meg a legfőbb értékeket, ezeket nagy formai fegyelemmel képviselte. Az ötvenes évektől sokat fordított, főleg orosz és román költőket, legismertebb közülök az Anyegin magyarra való átültetése. Drámát, kisprózát, esszét is írt, szerkesztője volt az Erdélyi Helikonnak és a Protestáns Szemlének. 

 

1912: Megszületett Gazdag Erzsi ifjúsági írónő, költő. Első kötete az 1930-as évek végén jelent, amely egyaránt tartalmazott felnőtt-és gyermekverseket. Utóbbiakkal lett sikeres. ezekből derű és humor árad, míg a felnőttversekben érződött a magány. Gyermekversei jó kritikákat kaptak, így elsősorban ezeket favorizálta karrierje során. Legismertebb kötete a Mesebolt, versei közül számos darabot zenésített meg Kodály Zoltán. 

 

1950: Megszületett Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-és JászaI Mari-díjas színművésznő, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Már főiskolásként felfigyeltek a tehetségére és egyből a Vígszínház tagja lett. Alakításait gyengéd líraiság és drámai erő jellemzi, de a komikum és a groteszk ábrázolás sem idegen tőle. Színházban és filmen egyaránt sikeres alakítások fűződnek nevéhez, kedvelt szinkronszínész.