Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 16-án

1893: Megszületett Korda Sándor magyar származású filmrendező, producer. Fiatalon újságírással foglalkozott. A Független Magyarország párizsi tudósítója volt, majd filmekkel foglalkozó újságokba kezdett írni. Filmelméleti cikkei jelentek meg és a filmrendezéssel is elkezdett foglalkozni. A Tanácsköztársaság idején a filmgyártás irányítója és direktóriumi tag volt, így a rendszer bukása után menekülnie kellett. Először Hollywoodba ment, majd Angliába. Itt teljesedett ki karrierje: látványos filmeket készített, melyek a színes filmek megjelenésével még jobbak lettek. Legnagyobb sikert a VIII. Henrik magánélete című filmmel aratta. Ő volt az első filmrendező, akit lovaggá ütöttek. Nevét hazánkban az Etyeken található filmstúdió őrzi.

 

1893: Megszületett Szent-Györgyi Albert Nobel-és Kossuth-díjas orvos, biokémikus. Az első tudós, aki magyar állampolgárként nyerte el a Nobel-díjat. Az 1930-as években izolálta a C-Vitamint és a P-Vitamint. Jelentős szerepet játszott a citromsavciklus felfedezésében. Foglalkozott rákkutatással is. Emlékét mellszobor és emléktábla őrzi Szegeden a Dóm tér déli oldalán az Orvos Vegytani Intézet bejáratánál, 

 

1921: Megszületett Köpeczi Béla művelődés-és irodalomtörténész, művelődéspolitikus, művelődési miniszter (1982-1986). A történelemtudomány határait kitágítva, interdiszciplináris megközelítéssel vizsgálta az ideológia, a művelődés és az irodalom kölcsönhatásait, e sajátos viszonyrendszer alakulását az újkortól napjainkig. Munkásságának másik meghatározó vonulata a kuruc szabadságharcok, az Erdélyi Fejedelemség 17-18. századi köz-és művelődéstörténeti eseményeinek kutatása, az újkori magyar-francia történeti és kultúrális kapcsolatok vizsgálata. 

 

1925: Megszületett B. B. King amerikai bluesgitáros, minden idők talán leghíresebb bluesgitárosa. Stílusában érződött a delta blues lüktetése, ezt a hangzást sikeresen vegyítette a kor más gitárosaira jellemző jazzes motívumokkal, ezzel létrehozta az eredeti B. B. King-hangzást. 89 éves korában is aktívan koncertezett.

 

1927: Megszületett Peter Falk magyar felmenőkkel is rendelkező, ötszörös Emmy-és Golden Globe-díjas amerikai színész, filmrendező. Az 1950-es években kezdett el filmezni, leginkább a televízió számára dolgozott. Leghíresebb alakítása is egy tévésorozathoz kapcsolódik, a Columbo című sorozatban ő játszotta a rosszul öltözött, látszólag lassú észjárású címszereplő nyomozót, aki az apró ellentmondásokból kiindulva mindig megoldotta az adott ügyet.