Kultúrtörténeti évfordulók Január 8-án

1908: Megszületett Wass Albert erdélyi magyar író, költő. A magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja, a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben sokan a legnagyobbak között emlegetik, emellett politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte Erdélyben és Magyarországon egyaránt. Műveit Magyarországon a rendszerváltás után jelentették meg, irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása napjainkban is folyik. Népszerűsége az 1990-es évek vége óta folyamatosan növekszik. Ismertebb művei: Kard és kasza, Adjátok vissza hegyeimet, A funtineli boszorkány, Tizenhárom almafa, Elvásik a veres csillag

 

1935: Megszületett Elvis Presley háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, zenész, színész. Sokan a Rock and roll Királyának nevezik, napjainkban is ő a világ egyik leghíresebb könnyűzenei énekese. Ő volt a rockabilly első énekese, amely a country és az r&b keveréke, emellett ő a rock and roll műfajának megteremtője. Színészként is sikeres volt, összesen 33 filmben szerepelt. Korai halála megakadályozta karrierje további kiteljesedését. 

 

1937: Megszületett Shirley Bassey walesi énekesnő, sokan a 20. század második felének legsikeresebb és legnépszerűbb brit énekesnőjének tartják. Világszerte több mint 100 millió albumot adott el, tizenként slágere került be a top 10-be. Karrierje az 1960-as, 1970-es években volt a csúcson, számos James Bond-filmnek ő énekelte a betétdalát. 

 

1942: Megszületett Stephen Hawking angol elméleti fizikus. Kiemelkedő szakmai sikerei mellett a laikusoknak szóló ismeretterjesztő munkásságával azon kevés tudós közé sorolható, akik részesei lettek a populáris kultúrának. Munkásságának célja az ő szavaival: "az einsteini fizika nehéz testek által létrejött gravitáció szabályainak összeegyeztetése az -attól markánsan eltérő szabályokkal működő részecskefizikával". Foglalkozott az ősrobbanás elméletével, a fekete lyukkal és az időutazással.

 

1947: Megszületett David Bowie angol zenész, színész, zeneszerző. Öt évtizedes pályafutása során többször újította meg zenéjét, gyakran új zenei trendek előfutárává válva. Újításait külsejének és személyiségének megváltoztatásával ötvözte, ezzel kiérdemelte a Pop Kaméleonja elnevezést. Tartós népszerűségéhez bariton énekhangja, és munkáinak intellektuális mélysége is nagyban hozzájárult.