Kultúrtörténeti évfordulók Január 12-én

1746: Megszületett Johann Heinrich Pestalozzi svájci pedagógus, a neveléstörténet egyik legnagyobb alakja. A szegény gyermekek nevelése és a népnevelés ügyében fejtette ki pedagógiai nézeteit. Munkássága folyamán számos pedagógiai eszmét vetett fel, de összefüggő pedagógiai rendszert sohasem dolgozott ki. Az oktatásnak szerinte azt a menetet kell követnie, melyet a gyermeki természet is követ, amikor ismereteket szerez. Az oktatásnak a szemléletből kell kiindulnia, mert csak ennek alapján juthat el a növendék a teljes fogalmi világosságig.

 

1876: Megszületett Jack London amerikai író. Sokan az első világirodalmi rangú amerikai írók között tartják számon, népszerűsége napjainkban is töretlen. Az emberi társadalom megreformálásáért küzdött, legkedvesebb szereplői vakmerő kalandorok, éneklő és beszélő kutyák, akik az író legkedvesebb színterein, az erdőben és a tengeren tevékenykednek. Műveiből számtalan film és tévésorozat készült. Jelentősebb művei: A vadon szava, A tengeri farkas, Fehér Agyar, A beszélő kutya, Az éneklő kutya.

 

1878: Megszületett Molnár Ferenc író. Világszerte az egyik legismertebb magyar író. Prózai művei közül A Pál utcai fiúk nemzedékek sorának klasszikus olvasmánya lett, sokan ezzel azonosítják nevét. Ennek ellenére irodalmunkban leginkább színházi emberként szerepel, a színház titkainak és trükkjeinek tökéletes ismerője. Elsősorban vígjátékokat írt, a francia hagyományok nyomán. A Vígszínház arculata részben művei alapján formálódott.