Kultúrtörténeti évfordulók Február 13-án

1766: Megszületett Thomas Malthus angol demográfus, az angol klasszikus közgazdaságtan jeles képviselője. Első jelentős műve a Tanulmány a népesedés törvényéről, amelyben kifejtette népesedési elméletét. Ez hatással volt a későbbiekben Darwin munkásságára is. A közgazdaságtan elvei című írásában szembefordult az akkor uralkodó Ricardo-féle munkaérték-elmélettel és kifejtette, hogy a gazdasági növekedés alapfeltétele a megfelelő kereslet megléte. 

 

1865: Megszületett Csók istván kétszeres Kossuth-díjas festő, Kiváló művész. Itthon Székely Bertalan és Lotz Károly tanítványa volt, később Párizsban és Münchenben tanult. Tagja volt a Hollósy Simon vezette nagybányai csoportnak. Festészete leginkább a posztimpresszionizmushoz került közel, ekkor készültek nevezetessé vált aktos kompozíciói. Legszebb képeit az 1910-es, 1920-as években festette, melyeket a kislánya és a Balaton ihletett leginkább.

 

1887: Megszületett Csáth Géza író, orvos, zenekritikus, Kosztolányi Dezső unokatestvére. A Nyugat prózaírói körének tagja volt, a mélylélektan irodalmi alkalmazásával kísérletezett. Anyagyilkosság (1908) című elbeszélésében a rejtett nemiség megnyilvánulása nyilvánvalóan összefüggésbe hozható azzal, hogy a szerző orvosként a komplexusokkal foglalkozott, elméleti könyvet is írt róluk Az elmebetegségek pszichikus mechanizmusa (1911) címmel. Sokoldalú tevékenysége ékesen bizonyítja, hogy a Nyugat kisugárzása a magyar szellemi életnek igen széles körére kiterjedt.

 

1932: Megszületett Grétsy László nyelvész, főiskolai tanár, televíziós személyiség, a nyelvművelés kiemelkedő alakja. Egyetemi tanulmányai alatt még irodalomtörténettel foglalkozott, majd az MTA Nyelvtudományi Intézetében kezdett dolgozni, majd az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán lett a magyar nyelvi tanszék vezetője. Országszerte ismertté a magyar nyelv hagyományaival, illetve annak ápolásával kapcsolatos népszerű televíziós műsorai tették. Legismertebb közülük a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk megy egy szóra volt. 

 

1945: Megszületett Földes László alias Hobo Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművész. A hetvenes években olyan zenekarok dalait írta, mint a P. Mobil, a Kex és a Syrius. Az évtized végén megalapította zenekarát, a Hobo Blues Bandet, amellyel megteremtette a magyar bluest, A zenélés mellett önálló estjeivel, dalszöveg fordításaival és könyveivel közvetítette hazánkban a beat és a blues kultúráját. 

 

1950: Megszületett Peter Gabriel négyszeres Grammy-díjas angol zenész, zeneszerző. A progresszív rockot játszó Genesis együttes tagjaként vált ismertté, melynek énekese, fuvolistája és ütőhangszerese volt egyszerre. Később szólókarrierbe kezdett, amelyekkel szintén sikeres lett. Napjainkban világzenei felvételek támogatójaként tevékenykedik 

 

1974: Megszületett Robbie Williams angol énekes, dalszerző, producer. Karrierje a Take That együttesben indult, amely az 1990-es évek első felének legsikeresebb fiúzenekara volt. Az együttesből kiválva szólókarrierbe kezdett, napjainkig a többi taghoz képest ő érte el a legnagyobb sikereket. Zenei stílusa sokszínű, kezdetben pop rock, softrock és brit pop stílusa uralkodott dalaiban, majd a későbbiekben megjelent stílusában az r&b és az elektronikus zene. Számos duettet énekelt többek között Kylie Minogue-gal és Nicole KIdmannel.