Kultúrtörténeti évfordulók Január 25-én

1627: Megszületett Robert Boyle angol fizikus, kémikus, a modern kémia előfutára. Sokan úgy vallják, hogy az ő munkásságának köszönhető a kémia önálló tudománnyá válása. Elsőként fedezte fel, hogy a gázok térfogata fordítottan arányos a rájuk ható nyomással. Egy francia tudós utána 10 évvel később ugyanezt leírta, ezért nevezték el Boyle-Mariotte-törvénynek. Boyle elsőként állított elő hidrogéngázt, a foszforról szóló leírásához mintegy 200 évig nem tudtak semmit hozzátenni. Nevéhez fűződik még a sav-bázis koncepció megalkotása és a modern laboratóriumi kísérletezés alapjainak megteremtése.

 

1826: Megszületett Gyulai Pál irodalomtörténész, költő, író, egyetemi tanár, műkritikus. Ő ismerte fel először Petőfi irodalomtörténeti jelentőségét, jelentős tanulmánya volt a Petőfi és lírai költészetünk, amely 5 évvel a nagy költő halála után jelent meg. Legjelentősebb szépirodalmi munkája az Egy régi udvarház utolsó gazdája című regénye volt, amely a magyar kritikai realizmus egyik első alkotása. A legmaradandóbbat irodalomtörténészként és kritikusként alkotta. Sajtó alá rendezte Petőfi, Vörösmarty, Madách és mások műveit. Korának vezető irodalompolitikusa volt, a Budapesti Szemle és az Olcsó Könyvtár szerkesztője, az MTA osztálytitkára, a Kisfaludy Társaság igazgatósági tagja volt.

 

1874: Megszületett William Somerset Maugham angol író. Munkáit a világos stílus, a változatos helyszínek és az emberi természet alapos ismerete jellemzi. Szerb Antal szerint jelentősége abban áll, "hogy ő tette a nagyközönség számára is élvezetessé a húszas évek Angliájának könnyedebb felfogását házasság és szerelem kérdéseiben, rajongását a latin és általában a délszaki élet világosabb és boldogabb színeiért"

 

1900: Megszületett Fekete István író, az erdész-vadász irodalom egyik legismertebb művelője, Jókai mellett minden idők egyik legolvasottabb magyar írója. Sokak szerint írásaiban érződött a nemzeti érzés, a keresztény hit, ezért a Rákosi-és a Kádár-korszakban munkásságát kicsinyítették és ifjúsági íróként tartották számon. Legismertebb művei is ifjúsági regények: Vuk, Tüskevár, Téli berek, Bogáncs, A koppányi aga testamentuma.

 

1946: Megszületett Bereményi Géza Kossuth-és Balázs Béla-díjas író, filmrendező, forgatókönyv-és dalszövegíró. Karrierjét reklámpropagandistaként és szinkrondramaturgként kezdte, 1978 óta szellemi szabadfoglalkozású. Cseh Tamás állandó alkotótársa volt, filmekhez írt forgatókönyveket. Legismertebb a Hídember, melynek rendezője is volt. 

 

1966: Megszületett Nagy-Kálózy Eszter Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész. Eleinte naivaszerepeket alakított, később már a nagyobb karakterszerepek következtek, melyekkel nagy sikert aratott. Színpadon és filmekben egyaránt megállja a helyét. Játszott többek között a Madách Színházban, a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a Radnóti Színházban, a veszprémi Petőfi Színházban, jelenleg a Nemzeti Színházban játszik.