Kultúrtörténeti évfordulók Január 20-án

1775: Megszületett André-Marie Ampére francia fizikus, kémikus, matematikus. Munkásságával megteremtette az elektrodinamika tudományát. Felfedezte, hogy az egyirányú áramok vonzzák, az ellenkezőek pedig taszítják egymást. Nevéhez fűződik az elektrodinamika egyik alaptörvénye és róla nevezték el a gerjesztési törvényt is. Nevét őrzi az áramerősség SI-mértékegysége, az Amper. A kémiában az elsők egyike volt, akik megkülönböztették az atomokat és a molekulákat. Nevéhez fűződik a galvanométer, az elektromágnes és az elektromos távíró feltalálása.

 

1808: Megszületett Vajda Péter költő, drámaíró, pedagógus. Írt társadalmi, bölcsészeti, nyelvészeti, történelmi és természettudományi dolgozatokat, mellettük verseket és prózát anélkül, hogy a tudós és a költő tisztán elkülönült volna egymástól. Legjelentősebbek költői munkái, melyeket a természet, az emberi méltóság és a szabadság ihletett. Nevét ma többek között Budapest VIII. kerületében utca és Szarvason gimnázium őrzi.

 

 

1842: Megszületett Konkoly-Thege Miklós csillagász, meteorológus, országgyűlési képviselő. Ógyallán épített fel egy csillagvizsgálót, amelyet később a magyar államnak adományozott. Jeles műszerszerkesztő volt, és értékes eredményeket ért el az asztrofizikában és a csillagászati fényképezésben. Leginkább a meteorok és az üstökösök kutatása során ért el jelentős eredményeket, de foglalkozott a bolygók észlelésével színképelemzéses vizsgálatokkal is. Foglalkozott még közlekedéstervezéssel, hajótervezéssel és zenével. 

 

1920: Megszületett Federico Fellini Oscar-díjas olasz filmrendező, forgatókönyvíró, az olasz neoralizmus saját úton járó képviselője. Filmjeiben a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon olvadnak eggyé. Művei az emberi kiszolgáltatottságot, képmutatást, ostobaságot és kisszerűséget szeretetteli, gyakran harsány humorral jelenítik meg. Legjelentősebb filmjei a Róma és az Édes élet. 

 

1958: Megszületett Zámbó Jimmy kétszeres EMeRTon-díjas énekes. Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekese, rajongói a "Király" becenevet adták neki. A közönség leginkább négy és fél oktávos hangterjedelme és csodálatos előadásmódja miatt szerette. Számos felejthetetlen slágere volt, karrierje és élete egy véletlen baleset miatt ért véget.