Kultúrtörténeti évfordulók Október 29-én

1839: Megszületett Steindl Imre építész, műegyetemi tanár, a 19-20. század fordulójának egyik legjelentősebb építésze. Az eklektikus stílus egyik kiváló magyarországi művelője volt, mellette terveiben neogótikus elemek is helyet kaptak. Legjelentősebb műve az Országház, amelyet sokan Budapest szimbólumának tekintenek, mellette ő tervezte a régi Városházát és számos műemléket restaurált. 

 

1863: Megszületett Körösfői-Kriesch Aladár festő, szobrász, iparművész, a szecesszió kiváló képviselője. A Mintarajziskolában Székely Bertalan és Lotz Károly volt a mestere, mellette mellette Münchenben, Velencében és Rómában tanult. A gödöllői művésztelep egyik alapítója, ahol meghonosították Magyarországon a szecessziót. Számos szőnyegmintát és textil faliképet tervezett, létrehozta a szövőiskolát és tanított az Iparművészeti Iskolában is. Képeit napjainkban a Magyar Nemzeti Galéria és a Gödöllői Városi Múzeum őrzi, de az Országházban és a Zeneakadémia épületében is találhatóak művei.

 

1885: Megszületett Tihanyi Lajos avantgárd festőművész. A magyar avantgárd egyik kiemelkedő alakja. Először a MIÉNK állította ki képeit, majd egyik alapítója volt a Nyolcak csoportjának, később a Ma című folyóirat köreihez tartozott. Stílusa Cezanne-ból indult ki és kubista irányban haladt. Hatott rá a fauvizmus és az expresszionizmus is. Késői képein nonfiguratív irány figyelhető meg. Művészetében a tárgyiasság és az analitikus formabontás feszültségeit kutatta.