Kultúrtörténeti évfordulók Március 8-án

1814: Megszületett Szigligeti Ede drámaíró, színpadi rendező. Drámaírói pályáján több mint száz eredeti darabot írt, melyekben a meseszövés rendkívül változatos leleményű, a technika egészen modern volt és mindig hatásos. A jellemrajzban és előadásban gyengébb volt, mint a cselekmény felépítésében és jelenetezésében, a költői ihletet gyakran a technikai ügyesség és a hatás eszközeivel való számító bánás pótolja. Nevét napjainkban Szolnokon színház őrzi.

 

1857: New York utcáin textilipari nődolgozók tüntetnek emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelve. Ennek emlékére ünneplik meg minden év március 8-án a nemzetközi nőnapot. Az ünnepnap kezdetben munkásmozgalmi eredetű volt, a nők szabad munkavállalását és egyenjogúságát hangsúlyozta. Magyarországon 1948 óta ünneplik minden évben. 

 

1921: Megszületett Romhányi József író, költő, Érdemes művész. A nagyközönség elsősorban játékos állatverseit ismeri, amelyeket halála után Szamárfül címen adtak ki. Számos rajzfilm szövegét írta, nevéhez fűződik például a Mézga család, a Dr. Bubó, a Mekk mester szövege és a Flintstone család angol szövegének bravúros magyarítása. A műveiben megnyilvánuló sziporkázó verstehetsége nyomán elnyerte a "Romhányi, a rímhányó" nevet. 

 

1957: Megszületett Cynthia Rothrock amerikai filmszínésznő, harcművésznő. 13 évesen kezdett karatézni és nagyon gyorsan sikeres versenyző lett. A későbbiekben filmkben szerepelt. Azon kevés nem ázsiai harcművész-filmsztárok egyike, akik Hongkongban is sztárok, emellett valószínűleg ő volt az első fehér bőrű női pozitív hős egy kínai filmben. Számos akciófilmben szerepelt, személye videojátékfigurát is ihletett.

 

1964: Megszületett Vidnyánszky Attila Kossuth-és Jászai Mari-díjas kárpátaljai számrazású magyar színházi rendező, filmrendező. Munkássága során sajátos, naturalista-realista színházi hagyományokkal és a polgári színház esztétikájával is szembehelyezkedő, különleges színpadi nyelvet hozott létre, melyet ő költői színháznak nevez. Jelenleg a Nemzeti Színház igazgatójaként és a SZFE-t fenntartó kuratórium elnökeként tevékenykedik.