Kultúrtörténeti évfordulók Április 27-én

1791: Megszületett Samuel Morse amerikai feltaláló. Karrierjét festőművészként kezdte, vándorművészként főleg portrékat festett. Egy utazása során kezdett érdeklődni az elektromágnesség iránt. Ezután először egy távíró tervrajzát készítette el, majd megalkotta az első távközlő jelrendszerét, amely pontok és vonalak kombinációjából állt. Ez volt az első lépés az elektromos távíró felé. Ezután felhagyott a festészettel és csak találmányára koncentrált, amelyet 1837-ben szabadalmaztatott. Neve inkább az általa feltalált kódrendszerrel forrt egybe.

 

1885: Megszületett Schandl József Kossuth-díjas mezőgazda, állatorvos, egyetemi tanár. Hosszú időn keresztül volt a magyar állattenyésztés vezéregyénisége. Főleg a juhtenyésztés és a gyapjútermelés témájára szakosodott, de foglalkozott az állattenyésztés más ágaival is. Könyvei évtizedeken át segédkönyvül szolgáltak az elmélet és a gyakorlat számára egyaránt. 

 

1945: Megszületett Sztevanovity Dusán eMeRTon-díjas szerb származású magyar dalszövegíró, dramaturg, zenész, Sztevanovity Zorán öccse. Az egyik legjobb szövegírók egyikének tartják. Több száz dal szövegét írta, többek között Zoránnak, az LGT-nek, Kovács Katinak, Katona Klárinak, Kern Andrásnak és Janicsák Vecának, Presser Gáborral közösen szerezték A padlás című musicalt. Lírai dalait filozófikus hangvétel, mély gondolatiság és könnyedség jellemzi.