Kultúrtörténeti évfordulók Április 16-án

1844: Megszületett Anatole France irodalmi Nobel-díjas francia író, költő, kritikus. Írásainak legfőbb jellemzői Benedek Marcell szerint: "A klasszikus kultúra,. az epikureusi filozófia reménytelenségéből fakadó testi örömhajszolás, az ember sajnálata, gyönyörködés a szépségben" Hadsereg-és egyházellenes volt és egész életművét végigkísérte a szkeptikus filozófia.

 

1858: Megszületett Zala György szobrászművész, a századforduló hivatalos művészetének jelentős képviselője, a neobarokk emlékműszobrászat legjelentősebb mestere. Munkssága során mintegy 23 köztéri szobrot készített, a legismertebbek: a Parlament előtti Andrássy Gyula lovasszobor, a Millenniumi emlékmű a mai Hősök terén (hat szobrásszal közös alkotás), a Kossuth téren található Tisza István szobor, Deák Ferenc szobra a szegedi Széchenyi téren, Erzsébet királyné szobra Esztergomban. 

 

1889: Megszületett Charlie Chaplin angol színész, filmrendezó, forgatókönyvíró, zeneszerző, producer. Filmjeiben nem csak szerepelt, legtöbbször ő rendezte, írta, a zenéjét szerezte, illetve producerként is tevékenykedett. A némafilm történetében sokak szerint ő volt a legkreatívabb, legnagyobb hatású személyiség. A némafilm korszakában neve egybeforrt az általa alakított toprongyos figuráéval. Munkássága mintegy 65 évet hidalt ált.

 

1896: Megszületett Tristan Tzara román költő, művész, esszéista. Élete nagy részét Franciaországban töltötte. Sokan a dadaizmus alapítójaként azonosítják. Művészetében meghatározó szerepet játszik a politika, a szürrealizmust és a marxizmust próbálta összeegyeztetni. Politikai tevékenységével közelebb került az emberi lét kérdéseihez. 

 

1963: Megszületett Gesztesi Károly színész, szinkronszínész. Játszott a Thália Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a József Attila Színházban és a Vígszínházban. Számos játékfilmben szerepelt, az egyik legismertebb szinkronszínész. Az ő hangján szólalt meg többek között a Shrek című animációs filmben a főhős Ogre.