Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 6-án

1869: Megszületett Felix Salten osztrák író. Emile Zoláról írt nekrológja tette híressé, majd a bécsi sajtóban jelentek meg színházi és művészeti kritikái. Művei között találunk regényt, útikönyvet, novella-és esszégyűjteményt. Leghíresebb munkája a gyerekeknek szóló Bambi, amelyből rajzfilm is készült, később pedig folytatást is írt. Állatregényein kívül írt még Magyarországon játszódó erotikus regényt is.

 

1901: Megszületett Bilicsi Tivadar színész, táncos komikus, Érdemes és Kiváló művész. Táncos buffóként kezdte pályáját, és drámai erejű karakterszínészként fejezte be. Groteszk báj, humor, emberség áradt alakításaiból. Szinte minden műfajban maradandót alkotott: színészként, táncosként, komikusként és énekesként egyaránt. Karrierjét saját maga jellemezte legjobban: "Mulattattam, de magam is mulattam"

 

1903: Megszületett Kadosa Pál Kossuth-és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus, Érdemes és Kiváló művész. Stílusát Bartók és Kodály határozta meg, de hatással volt rá a korai avantgárd és a neoklasszicizmus is. Művei között egyaránt megtalálhatóak a zenekari művek, szimfóniák, zongora-és hegedűverseny, kamaraszimfónia, opera, kamaramű, zongoradarab, kórusmű és dal is. Mozgalmi dalokat is kitűnően hangszerelt, legismertebb közülük az Itt van május elseje. Jelentős zenepedagógus volt, tanítványai között találhatjuk többek között Kocsis Zoltánt és Kurtág Györgyöt.

 

1908: Megszületett Nemes Dezső Kossuth-és állami díjas történész, politikus. Történészként a hazai és nemzetközi munkásmozgalom történetét, Magyarország két világháború közötti történetének problémáit vizsgálta. Részt vett az 1956-os forradalom után megjelent fehér könyvek szerkesztésében. A pártvezetésben a keményvonalas ideológiát képviselte, sokan a magyar történetírás egyik legnagyobb károkozójának tartják.

 

1941: Megszületett Máthé Gábor jogtörténész, egyetemi tanár. Kutatási területe a magyar alkotmány-és jogtörténet, ezen belül foglalkozott a magyar alkotmány-és közigazgatás intézményrendszerének fejlődéstörténetével, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás határterületi problematikájával, a választójoggal és a közigazgatás büntetőhatalmával.