Kultúrtörténeti évfordulók Március 11-én

1544: Megszületett Torquato Tasso itáliai költő, a 16. század egyik legnagyobb alkotója. Már 18 évesen elbeszélő költeményt írt. Legjelentősebb műve a Megszabadított Jeruzsálem című eposz, amely a világirodalom legjelentősebb alkotásai közé tartozik. Mesterművének befejezése után üldözési mánia gyötörte, amely legendák keletkezéséhez vezetett róla. Alakja számos későbbi írót és festőt megihletett.

 

1842: Megszületett Eötvös Károly politikus, ügyvéd, író, publicista. A tiszaeszlári per vádlottainak védőjeként várt ismertté. Írói tevékenysége főleg élete utolsó évtizedeiben volt jelentős, de előtte is jelentek meg elbeszélései és versei a Pesti Naplóban, az Egyetértésben és a Vasárnapi Újságban. Legfőbb műve a tiszaeszlári perről írt könyve, amelyben a per történetét, hátterét, összefüggéseit, a szereplők figuráit és életmódját, illetve saját nyomozómunkáját mutatja be. Nevét napjainkban Veszprémben megyei könyvtár és Közpolitikai Intézet őrzi. 

 

1893: Megszületett Szondi Lipót idegorvos, pszichiáter, a sorsanalízis és a Szondi-teszt megalkotója. Nevét leginkább az általa megalkotott tesztről ismerik, amely egy pszichiátriai vizsgálati eszköz, másik neve kísérleti ösztöndiagnosztika. Ez a módszere napjainkban is elterjedt eszköz a magyar klinikai pszichológiai gyakorlatban.

 

1906: Megszületett Bánhídi László színművész. Karakterszerepeket formált meg rendkívüli megfigyelőképességgel, ízes beszéddel, egyénien fanyar humorral. Általában munkás-és parasztfigurákat keltett életre, a sematikus jellemből is hús-vér alakot formált. Gyakran szerepelt filmen, a televízióban és a rádióban. Legismertebb szerepe Matula bácsi karaktere volt a Tüskevár című sorozatban.

 

1950: Megszületett Bobby McFerrin amerikai jazzénekes, karmester. Komolyzenészként kezdte karrierjét, eredeti hangszere a zongora volt. Később egyedülálló a capella előadásmódjával, rendkívül széles, négy oktávnyi hangterjedelmével vált ismertté. Sokan a Dont worry be happy című slágere alapján ismerik. 

 

1952: Megszületett Douglas Adams angol író. Legismertebb műve a Galaxis útikalauz stopposoknak, amely 1978-ban indult útjára a BBC rádiós komédiájaként, majd egy öt könyvből álló sorozattá nőtte ki magát. Ebből mintegy 15 millió példány kelt el az író életében, készült belőle még televíziós sorozat, színpadi mű, képregény, számítógépes játék és játékfilm. Rajongói az ő emlékére szervezik meg minden év május 25-én a törülközőnapot.