Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 19-én

1923: Megszületett Gera Zoltán a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas színész, Érdemes és Kiváló művész. Pályafutása során karakterszínészként a leggyakrabban epizódszerepeket alakított, színházban és filmen egyaránt játszott és szinkronszerepeket is válallt. Játszott többek között  a Magyar Néphadsereg Színházában, a Vígszínházban, a Mikroszkóp Színpadon és a Radnóti Miklós Színházban. Jelentősebb filmszerepei: Bakaruhában, Édes Anna, Kincskereső kisködmön, A napfény íze, A Tenkes kapitánya. Szinkronszínészként gyakran volt Walter Matthau magyar hangja, de ő szinkronizálta a Dallas című sorozatban a Jock Ewing-ot alakító Jim Davist is.

 

1954: Megszületett Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész. Színházban kezdte a pályáját, operettektől kezdve a prózai darabokon és a tragédiákon át minden műfajban játszott. Szerepelt filmekben is, egyik legismertebb szerepe a Szomszédok teleregényben Lovas Viktor ügyvéd volt. Az egyik legszebb hangú szinkronszínész, narrátorként is feltűnik számos dokumentumfilmben.

 

1957: Megszületett Sebestyén Márta Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas népdalénekesnő, előadóművész. Születése óta a zene bűvöletében él, kislány korában népdalok éneklésével tűnt ki, a népdalok szeretete felnőttkorában is megmaradt. Számos magyar terület népdalait énekli, de előadásában hallhatóak más népek dalai is. Napjaink egyik legsikeresebb világhírű énekesnője, karrierje során a legrangosabb koncerttermekben lépett fel. 

 

1960: Megszületett Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, Érdemes művész. Alkata hősszerelmes, bonviván szerepkörre teszi alkalmassá, de drámai és karakterszerepekben is egyaránt emlékezetes alakítást nyújtott. Színpadon és filmen egyaránt sikeres, kedvelt szinkronszínész. Jelentősebb filmjei: A három testőr Afrikában, Európa Expressz, Hídember, Csak szex és más semmi. Szinkronszínészként számos alkalommal kölcsönözte hangját Charlie Sheennek, Alec Baldwinnak és a Superman-filmekben Christopher Reeve-nek.