Kultúrtörténeti évfordulók Április 20-án

1844: Megszületett Kőrösy József statisztikus, higiénikus. A 19. század második felének egyik legnagyobb hatású magyar statisztikusa volt, elméleti és módszertani újításai, az általa bevezetett indexszámítási eljárások nemzetközi hínevet biztosítottak számára. Gyakorlati statisztikusként Budapest demográfiájával, gazdasági és szociális viszonyaival foglalkozott, emellett sokat tett a főváros közegészségügyi helyzetének fejlesztéséért. 

 

1893: Megszületett Joan Miró katalán festőművész, grafikus, szobrász, keramikus. A 20. század nagy spanyol-katalán festőóriásai közé tartozik. A fauvizmus, a kubizmus, a dadaizmus és a szürrealizmus világában otthonosan járva egyedi, költői, játékos, humoros világot hozott létre. A gyermekrajzok varázsa és az avantgárd újító szabadsága fonódott eggyé műveiben. A festészet mellett tervezett kerámia falképet és szobrot is. 

 

1937: Megszületett Harmathy Attila Széchenyi-díjas jogtudós, egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság tagja (1998-2007). Fő kutatási területe a polgári jog és az összehasonlító polgári jog, ezen belól a kötelmi jog szerződésekkel kapcsolatos része. Egyik vezetője volt a Polgári Törvénykönyv rekodifikációjának. Alkotmánybíróként részletesen foglalkozott a polgári jog és az Alkotmány viszonyáról. 

 

1955: Megszüeltett Dolák-Saly Róbert előadóművész, író, zeneszerző, szövegíró, költő, színész, humorista. Zenei pályafutását az Omega előzenekaraként kezdte, majd szólólemeze jelent meg. Vendégként kapott meghívást Laár András humoros estjére, ezekből alakult meg később a magyar abszurd humort játszó L'art Pour L'art Társulat. A Társulat mellett gyereklemezt jelentetett meg és könyveket írt.