Kultúrtörténeti évfordulók Április 19-én

1828: Megszületett Zsolnay Vilmos keramikusművész, nagyiparos. Eredetileg festőnek készült, majd átvette bátyja pécsi agyagárugyárát, amelyet nemzetközi hírű kerámiaüzemmé fejlesztett. Fontosnak tartotta az új kerámiaanyagok kifejlesztését. Találmányai közé tartozik a porcelánfajansz és az épületdíszítésre alkalmazott fagyálló pirogránit. Közreműködött a Wartha Vince által feltalált eozin-máz kidolgozásában, az ő üzemében alkalmazták ezt először. Üzemének termékei világhírűek lettek, amelyet világkiállításon elért díjai és a francia Becsületrend is igazol. A korszak nagy építészei is előszeretettel alkalmazták az általa gyártott kerámiát. 

 

1885: Megszületett Gózon Gyula Kossuth-díjas színész, Érdemes és Kiváló művész. Rákosi Szidi magániskolájában tanult, majd Nagyváradra került. Nagy Endre kabaréjában lett ismert, ekkor már Budapesten játszott. Megfordult a Népoperában is, de játszott a Belvárosi Színházban, az Új Színházban és a Nemzeti Színházban is. Már a némafilm korában megjelent a filmvásznon, összesen 90 filmben szerepelt. 

 

1912: Megszületett Glenn T. Seaborg Nobel-díjas amerikai vegyész. Részese volt 10 kémiai elem felfedezésének vagy izolálásának, ezek a plutónium, az amerícium, a kűrium, a berkélim, a kalifornium, az einsteinium, a fermium, a mendelévium, a nobélium és a 106-os rendszámú sziborgium, amelyet még életében neveztek el róla. Ezen kívül több mint 100 atomi izotóp felfedezése fűződik nevéhez.