Kultúrtörténeti évfordulók December 31-én

1869: Megszületett Henri Matisse francia festőművész, a 20. századi festészet egyik legjelentősebb alakja. Jogásznak tanult, majd egy gyomorműtét után a festészet felé vette az irányt. A modern festészet történetében Cézanne és Picasso között volt a legjelentősebb festő. Egyik megalkotója volt a kubizmus szónak. 

 

1895: Éjfélkor a magyar államiság ezredik évének emlékére egy éven át tartó ünnepségsorozat kezdődik. Az ünnepi év kezdetét a harangok megkondulása jelezte. 1896. április 21-én az országgyűlés két háza elfogadta a millenniumi deklarációt. Ferenc József május 2-án nyitotta meg azt a nagyszabású kiállítást, amelyen sokan megjelentek. Ebben az évben adták át a Nagykörutat, a Ferenc József-hidat, megindult a kontinens első földalattija, befejeződött a Városliget kialakítása, folytatódott a Várpalota újjáépítése, az új Országház és a rakpart nagyszabású építése is. A millenniumi kiállítást a Városligetben helyezték el. A Sugárút végén évtizedek alatt készült el a Millenniumi Emlékmű. Közepén helyezték el Zala György Árpád fejedelmet és a hét vezért ábrázoló szoborcsoport.

 

1927: Megszületett Ruttkai Éva Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész. Egyike volt kora legkiválóbb színésznőinek. Könnyed naivaszerepektől, ifjú hősnőktől elindulva egyre elmélyültebb alkotóvá érett. Ösztönös tehetségét a mesterség tökéletes ismeretével, művészi tisztességgel, alapos felkészüléssel és fegyelemmel gazdagította. Minden szélsőséget hitelesen szólaltatott meg: a tragikumot és a bohóctréfa komikumát, A Molnár-hősnők pesti pikantériáját és szellemességét egyaránt hibátlanul tolmácsolta. Rendszeresen filmezett.

 

1936: Megszületett Vizi E, Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, farmakológus, egyetemi tanár, az MTA elnöke (2002-2008). Kutatási területe a központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének fiziológiai szabályozása és gyógyszeres befolyásolhatósága, a neuronok közötti kölcsönhatás, áthallás és preszinaptikus gátlás vizsgálata. Jelentős tudományos-ismeretterjesztői tevékenysége is.

 

1937: Megszületett Sir Anthony Hopkins Oscar-díjas walesi színész, a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb egyénisége. Számos filmben nyújtott kiemelkedő alakítást, műfajtól függetlenül. A legismertebbek: A diadalív árnyékában, A bárányok hallgatnak, Szabad préda, Szellem a házban, Napok romjai, Szenvedélyek viharában, Nixon, Zorro álarca, Ha eljün Joe Black

 

1943: Megszületett Sir Ben Kingsley kétszeres Golden Globe-és egyszeres Oscar-díjas angol színész. Karrierjét színpadi színészként kezdte, majd filmen eljátszotta Mahatma Gandhi szerepét, amellyel egy csapásra ismert lett. Ezután igyekezett minél változatosabb szerepeket eljátszani. Jelentősebb filmjei: Komputerkémek, Schindler listája, A halál és a lányka, A lény, A Sakál árnyéka, Anna Frank igaz története, Az utolsó légió, Vasember 3.

 

1948: Megszületett Donna Summer ötszörös Grammy-díjas amerikai énekesnő, színésznő. Az 1970-es évek legnagyobb diszkókirálynője volt. Egyike volt azon kevés diszkósztárnak, akik a műfaj hanyatlásával sem merültek feledésbe. Az idők folyamán repertoárja r&b, rock és gospel dalokkal bővült. Legismertebb slágere a Love to love you baby volt.