Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 13-án

1870: Megszületett Vedres Márk szobrászművész. Stílusát sokan a kubizmus és a neoklasszicizmus metamorfózisaként emlegetik. Kezdetben klasszikus szerkezetű, részleteiben az emberi test jellegzetes vonásait tükröző kisméretű bronzszobrokat, a síkszerűség szabályait tiszteletben tartó domborműveket készített. Az 1930-as évektől a test felépítését, az egyensúly-, a mozgás törvényeit és a térbeliség problémáit oldotta meg többnyire márványból készült szobrain és domborművein. Termékeny alkotó volt, Magyarországon és külföldön egyaránt voltak kiállításai. 

 

1874: Megszületett Arnold Schönberg osztrák zeneszerző. A nyugati zenészek közül először tette félre a hangnem fogalmát, majd 1908-ban több éves komponálás és tanulmányozás után megírta második vonósnégyesét, amely első lett az atonális művei közül. Ezt követte négy évvel később a Pierrot Lunaire című darabja, amelyet énekbeszédre és kamarazenekarra írt. A későbbiekben ő dolgozta ki a dodekafónia módszerét, amellyel a hagyományokkal gyökeresen ellentétes zeneiséget teremtett meg.

 

1890: Megszületett Bárczi Gusztáv Kossuth-díjas orvos, gyógypedagógus. Munkásságát az értelmi fogyatékosok és nagyothallók gyógyító nevelésének, illetve a gyógypedagógus-képzésnek szentelte. Lefektette a gyógypedagógia elméleti alapjait, leírta az agykéreg eredetű süketnémaság kórképét, s a kezelésére kidolgozott gyógypedagógia, hallásnevelési eljárása világszerte ismertté tette szakmai körökben. Az általa vezetett Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola 1975-ben felvette a nevét és az ELTE-be történt integriációkor is megőrizte.

 

1916: Megszületett Roald Dahl norvég származású, Walesben született angol nyelvű író. Az 1940-es években gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt való könyveivel szerzett hírnevet és lett a világ egyik legsikeresebb írója. Számos műve megjelent magyarul, legismertebbek a Charlie és a csokigyár és a Meghökkentő mesék. Több művéből tévésorozat, játékfilm és rajzfilm készült.