Kultúrtörténeti évfordulók Július 19-én

1834: Megszületett Edgar Degas francia festőművész, szobrász. Történelmi és arcképein eleinte a klasszicizmus hatása érvényesült, majd a francia impresszionizmus egyik legfőbb képviselője lett. Pasztelljein főleg a balett-táncosnők mozdulatait és a lóversenyeken száguldó paripákat ábrázolta. Nagy olajképein a pillanatnyi látvány élményeit fejezte ki. Jó barátságban volt Edouard Manet-val. 

 

1879: Megszületett Móra Ferenc író, muzeológus. Elsősorban a humort és lírai bájt vegyítő ifjúsági regényeivel vált népszerűvé. Felnőtteknek szóló elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója volt. Szépprózáját kitűnő mesélőkészség, higgadt humor és az élőbeszédhez közelálló világos stílus jellemzi. A Szegedi Napló munkatársaként került Szegedre. A Somogyi-Könyvtár és Közművelődési Palotában előbb könyvtáros, majd Tömörkény István halála után igazagtó lett. Komoly értéket jelentenek az Alföldön és a Szeged körüli őskori településeken ásatással feltárt anyagokró szóló beszámoló jellegű tanulmányai. Múzeumi évei alatt 104 lelőhelyen ásott és 12 régészeti témájú cikke jelent meg. 

 

1925: Megszületett Raksányi Gellért a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész.  A magyar színházművészet egyik legismertebb karakterművésze, aki főleg kis-és epizódszerepekben alkotott nagyot. Robosztus alkat volt, finom megfigyelésekkel színesített jellemformáló erő, ízes beszéd jellemezte. Számos filmben és tévéfilmben szerepelt, egyik legismertebb szerepe a Szomszédok című teleregényben Kutya urának megformálása volt.

 

1947: Megszületett Brian May angol gitáros, dalszerző. Egyik alapító tagja volt a Queen együttesnek. A kezdetektől fogva Freddie Mercury mellett ő írta a legtöbb dalt, olyan nagy slágereket, mint a Keep yourself alive és a We will rock you. Erőteljes, aprólékosan megtervezett gitárjátékával, és könnyen felismerhető dallamaival nagy része volt a Queen hangzásának kialakításában. Rendszeresen vokálozott, számos Queen-dalban énekelt, akusztikus gitáron, zongorán és szintetizátoron is játszott és egyéb hangszerekkel kísérletezett. A Queen alatt jelent meg első szólóalbuma, Freddie Mercury halála után még jobban erre koncentrált