Kultúrtörténeti évfordulók Február 21-én

1865: Megszületett Kenyeres Balázs orvos. Az igazságügyi orvostan, azon belül a szövettan kiemelkedő jelentőségű művelője volt. Behatóan foglalkozott az emberi és állati csontok mikroszkópikus szintű elkülönítésének problematikájával, a lövési sérülések, a lövedék okozta izom-és kötőszöveti roncsolódás morfológiai vizsgálatával, a testfelületi lőpor-szennyezdőés kimutatásával. Jelentős eredményeket ért el a röntgenvizsgálat törvényszéki alkalmazásában is. Egyetemi tanári munkásságával hozzájárult a törvényszékiorvos-szakképzés magyarországi alapjainak lefektetéséhez. 

 

1893: Megszületett Honthy Hanna Kossuth-díjas színművésznő, operettprimadonna, Érdemes és Kiváló művész. Prózai színházakban is sikerrel szerepelt, de az operett és a daljáték műfajának volt évtizedeken át ünnepelt primadonnája. Ragyogó színpadi jelenség volt magasfokú mesterségbeli tudással és vonzó színészi képességgel. Külföldön is sikeres volt. Egész életében csak a színháznak élt, még 70 éves korában is énekórákra járt, 80 évesen is látható volt színpadon. 

 

1907: Megszületett W. H. Auden angol-amerikai költő, drámaíró, kritikus. Sokan a 20. század egyik legnagyobb írójának tartják, Munkái stilisztikai és technikai virtuozitásukról váltak híressé. Költészetében olyan témákat találhatunk meg mint a szerelem, a politika, az állampolgárság, a vallás és erkölcs, valamint az egyén kapcsolata a személytelen természet világával.

 

1933: Megszületett Nina Simone amerikai énekesnő, zongorista, emberjogi aktivista. Énekesnőként, dalszerzőként és zongoraművészként egyaránt kiemelkedőt alkotott. Művelte a klasszikus zenét, énekelt és játszott jazzt, bluest, soult, folkot, r&b-t, gospelt, popdalokat és sanzonokat is. Pályafutása alatt több mint 50 albuma jelent meg, mellette az emberi és polgári jogok védelmében szólalt fel sokszor.

 

1946: Megszületett Alan Rickman Golden Globe-és BAFTA-díjas angol színész. Pályafutását színpadi színészként kezdte, ahol Csehov Sirályában és Shakespeare-darabokban alakított maradandót. A tévében eleinte kisebb szerepeket kapott, majd a Die Hard első részének Hans Grubereként egy csapásra népszerű lett. Híres szerepe volt még a Robin Hood nottinghami bírója és a Harry Potter Perselus Pitonja. A színészképzésben is jelentős szerepet vállalt.

 

1949: Megszületett Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas színész. Karrierjét a Nemzeti Színház stúdiósaként kezdte, majd játszott a Madách Színházban, később szabadfoglalkozású színész lett. Jellegzetes hangja miatt sokat foglalkoztatták szinkronszínészként, Az ő hangján szólalt meg többek közöttArnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone és Jean-Paul Belmondo.