Kultúrtörténeti évfordulók Február 17-én

1844: Megszületett Kozma Ferenc pedagógus, művelődésszervező, publicista. Gyakorlati pedagógiai munkásságával és közéleti, publicisztikai tevékenységével Székelyföld és Erdély tanügyének és közművelődésének előmozdítója volt. Hozzájárult több kisdedóvó, iskola, gyermekotthon és -menhely létesítéséhez. Életrajzi tanulmányokat írt az Erdélyi Unitárius Egyház nagy alakjairól, emellett nevéhez fűződik Brassai Sámuel életművének népszerűsítése is. Ipolyi Arnold hatására ő is foglalkozott a magyar őshit kérdésével, népköltészeti alkotásokat és hiedelemanyagot gyűjtött a székelység körében. 

 

1925: Megszületett Peterdi Pál sportoló, edző, sportújságíró, humorista, író. Karrierjét úszóként és vizilabdásként kezdte, majd edző lett. Sportújságíróként a Népsportba, a Képes Sportba és a Labdarúgásba írt cikkeket. Humoros stílusban írt művekkel a szélesebb közönség is megismerhette. Állandó szerzője volt a Lúdas Matyinak és ő vezette a Szeszélyes Évszakok Tücsök és Bogár rovatát.

 

1931: Megszületett Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas festőművész, grafikus, költő. Festészetében nagy szerepe volt az erőteljes vonalaknak és a műveit erőteljesen átható szenvedélyes belső átélésnek. Legtöbb álmát, gondolatát vívódását rézmetszetekbe karcolta, ezeknek egyik legfőbb motívuma a repülőgép. Verseit költő kortársai is elismerték, a kortárs kritika azonban a képzőművész melléktermékeként fogadta.

 

1948: Megszületett Cserhalmi György a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-és Balázs Béla-díjas színész, Érdemes művész. Modern hőstípus, Korunk egyik legjelentősebb színészegyénisége. Mozgékony, robbanékony, nyugtalan és nyughatatlan alkat. Klasszikus szerepformálásaiban is korunk zaklatottsága lüktet. Színpadon és filmen egyaránt bizonyított.

 

1954: Megszületett Eperjes Károly Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Öntörvényű művész, alakításaiból a saját energiájából áradó teljes átélés árad. Játszott többek között a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a Nemzeti Színházban, a Katona József Színházban és az Új Színházban. Filmes alakításai közül legismertebb a Hídember, melyben Széchenyi Istvánt játszotta.