Kultúrtörténeti évfordulók Június 5-én

1883: Megszületett John Maynard Keynes angol matematikus, közgazdász, a modern makroökonómia megteremtője. Az elméleti közgazdaságtan tudományának egyik legnagyobb egyénisége, munkássága nagy befolyást gyakorolt a 20. század közgazdasági és politikai gondolkodására. Nevéhez általában a gazdasági válságok megakadályozására, illetve csillapítására irányuló állami intézkedések sorozatát kötik, mellette számos más területtel is foglalkozott, többek között a pénzzel, az árakkal és bérekkel és a foglalkoztatottsággal. 

 

1898: Megszületett Federico Garcia Lorca spanyol költő, drámaíró, festő, zeneszerző. A modern spanyol irodalom világszerte legismertebb és legnagyobb hatású alkotója. A századelő művészeti forradalmainak korában a hagyománynak és az újításnak sajátos szintézisét teremtette meg. A spanyol aranyszázad irodalmát és a még korábbi gyökerű népköltészetet egyesítette a 20. századi formákkal.Fiatalon lett a spanyol polgárháború egyik áldozata.

 

1900: Megszületett Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök. Először a plazmalámpa kutatásával foglalkozott Budapesten az Egyesült Izzóban, majd Angliában az elektronoptika kutatója lett. Az optikai holográfia elméletét a második világháború után nem sokkal dolgozta ki, de csak a lézer felfedezésével válhatott hasznosítható tudománnyá. Fizikai munkássága mellett foglalkozott az emberi kommunikációval és a hallással is. Nevét napjainkban az egész országra kiterjedő főiskola őrzi.

 

1927: A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Országos Egyesületének miskolci éves közgyűlésén Supka Géza javaslatot tesz a későbbi Ünnepi Könyvhét megrendezésére. Ekkoriban a könyvkereskedelem rossz helyzetben volt, szerinte ez az irodalom iránti érdeklődés visszaszorulása miatt volt. Az általa kitalált rendezvénynek az lenne a célja, hogy az élő magyar irodalom számára nyerjen új vásárlókat. Ezzel közelebb kell vinni a könyvet az olvasóhoz. Ezt egyfajta utcai karneválként képzelte el, sátrakkal, művészekkel, írókkal, különféle előadásokkal. Javaslatát elfogadták és 1929. május 12-19. között rendezték az első könyvhetet a Vörösmarty téren

 

1942: Megszületett Almási Éva a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Sokoldalú, magasfokú muzikalitással és rendelkező művész, aki hitelesen tolmácsol pszichológiai igényű jellemszerepeket is színházban és filmben egyaránt.

 

1949: Megszületett Ken Follett brit író. Napjaink egyik legnépszerűbb bestseller írója, aki történelmi kalandregényeket és napjainkban játszódó krimiket ír. Művei világszerte több mint százmillió példányban keltek el, Legismertebb regénye A katedrális, melyet egy nyolcrészes tévésorozat formájában filmesítettek meg, egyes részeit Magyarországon forgatták.