Kultúrtörténeti évfordulók Július 1-én

1646: Megszületett Gottfried Wilhelm Leibniz német polihisztor. Nagy Frigyes porosz király mondta róla: "Önmagában egy akadémia". Egyike volt a német felvilágosodás alapítóinak, Newtontól függetlenül létrehozta a matematikai analízist. Hozzájárult a formális logika megteremtéséhez, az univerzális, tudományos kalkulus bevezetésével. Descartes-hoz hasonlóan ő is az általános megismerési módszert kereste. 

 

1818: Megszületett Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője". A bécsi szülészeti klinika asszisztenseként kezdte pályafutását. Elsőként mondta ki, hogy a gyermekágyi láz nem önálló kórkép, hanem bomlott szerves anyag okozta fertőzés következménye. Feltételezte, hogy a fertőzés megelőzhető a klór-vizes fertőtlenítés által, ezáltal az aszepszis első hirdetője volt. A pesti Rókus Kórházban a szülészet tanáraként elsőként végzett petefészekműtétet és császármetszést. Tanait jóval tragikus halála után ismerte meg a tudósvilág. Nevét napjainkban többek között a budapesti orvosi egyetem és orvostörténeti múzeum őrzi.

 

1934: Megszületett Sydney Pollack Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, színész. Pályafutását sorozatokkal kezdte a kamera mindkét oldalán. Leginkább rendezéseivel futott be, színészként főleg mellékszerepeket játszott. Legsikeresebb filmje a Távol Afrikától volt, de ő rendezte többek között A Keselyű három napja, A lovakat lelövik ugye?, A cég és a Sabrina című filmeket is.

 

1944: Megszületett Bart István író, műfordító, könyvkiadó. Szinte egész pályafutása során könyvkiadókban dolgozott: szerkesztőként az Európa Könyvkiadónál és igazgatóként a Corvinánál, emellett 1991 és 2008 között a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülésének elnöke volt. Foglalkozott Rudolf trónörökös sorsával, angol-magyar / amerikai-magyar kulturális szótárt szerkesztett és a könyvkiadás történetével és jelenkori helyzetével is foglalkozott. Fordításai angol, amerikai és ír íróktól jelentek meg, többek között Jack London, Edgar Allan Poe, Walter Scott, Philip Roth, Norman Mailer, Samuel Beckett, Bret Easton Ellis és Jonathan Franzen műveit ültette át magyarra.

 

1952: Megszületett Dan Aykroyd amerikai színész. Legtöbbször vígjátékokban láthattuk játszani, de drámai alakításokban is megállta helyét. Rendezéssel is foglalkozott. Jelentősebb alakításai: Meztelenek és bolondok, Szellemírtók, Kémek, mint mi, Ideggyogyó, Marlakó a mostohám, Miss Daisy sofőrje, Komputerkémek.