Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 27-én

1772: Megszületett Kisfaludy Sándor költő, Kisfaludy Károly bátyja, a 19. század elejének legkiemelkedőbb költője. Szerelmes verseiben és regéiben a szentimentalizmus keveredett a romantikával. Egyszerre adott teret a polgári individuum és a nemesi kollektívum elvárásainak. Újat hozott az irodalomba a személyes érzelmek megszólaltatásával és nemzeti történeti témáival.

 

1814: Megszületett Kovács Sebestény Endre orvos, sebész, korának egyik legelismertebb sebésze. Elsősorban gyakorlati tevékenységévwl, eredményes nagyszámú operációival vívta ki magának az elismerést. Jelentősen hozzájárult a sérvműtéti eljárások és és orrsebészeti beavatkozások fejlődéséhez, emellett ő volt az első Magyarországon, aki éter helyett kloroform alkalmazását ajánlotta a műtéti narkózishoz. Foglalkozott a közegészségügy szervezési kérdéseivel és balneológiával is. Többek között kezelte Vörösmarty Mihályt, Deák Ferencet, Jókai Mórt, Madách Imrét, Arany Jánost és Bajza Józsefet is.

 

1884: Ünnepélyesen megnyitják Budapesten a Magyar Királyi Operaházat. Az épületet Ybl Miklós tervezte, amelyen 11 évig dolgozott. Az általa megálmodott légtechnikai és szellőzőrendszer a leggondosabban kialakított műszaki megoldások közé tartozott. A színpadgépezet is egyedülálló volt: vasból készült, hidraulikusan működött és nem volt gyúlékony.  Az első előadáson Ferenc József is jelen volt. A díszelőadáson a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő. Napjainkban Magyar Állami Operaház néven működik, Magyarország egyetlen, kimondottan operákra és balettekre szakosodott színháza.

 

1921: Megszületett Jancsó Miklós Kossuth-és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, Érdemes és Kiváló művész. Jellemzője az igen szokatlan hosszú snitt, a vágás nélküli folyamatos felvétel, a filmszerűséget a szereplők hosszú mozgatása adja. Jelentősebb filmjei: Csillagosok, katonák, Fényes szelek, Jézus Krisztus horoszkópja, Nekem lámpást adottt az Úr kezembe Pesten, Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél, A mohácsi vész, Anyád! A szúnyogok, Oda az igazság.