Kultúrtörténeti évfordulók Június 24-én

1883: Trefort Ágoston vallás-és közoktatásügyi miniszter felavatja a budapesti Technológiai Iparmúzeumot. Már az 1870-es években felmerült az igény egy önálló technikai múzeum létrehozására, végül 1881-ben maga Trefort Ágoston karolta fel az ügyet. Először a mai Rákóczi úton található Beleznay-kertben volt a székhelye. Az ipari-oktatási feladatokat szolgáló intézmény célja az volt, hogy az egyes iparokat szemléltetés útján, valamint elméleti és gyakorlati tanfolyamokon fejlessze. Később a Blaha Lujza térre költözött. Az Iparmúzeum könyvtárából jött létre később a Budapesti Műszaki Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtára.

 

1890: Megszületett Baktay Ervin festőművész, művelődéstörténész, orientalista, asztrológus, író, műfordító. Kezdetben festészetet tanult Hollósy Simonnál, majd érdeklődése India felé fordult. Érdeklődésének eredményeképpen ismeretterjesztő írásaival elsőként ismertette egy szélesebb olvasótáborral India kultúráját. Felkutatta Kőrösi Csoma Sándor egykori tartózkodási helyét, nevéhez fűződik a Kőrösi Csoma-emlékek feltárása. Asztrológiával is foglalkozott. 

 

1912: Megszületett Petrányi Gyula Széchenyi-díjas orvos, belgyógyász, immunológus. A klinikai immunológia, az autoimmun betegségek kutatásának iskolateremtő alakja, több korszerű immunológiai diagnosztikás és terápiás eljárás magyarországi bevezetése fűződik a nevéhez (pl. biopszia, nukleáris medicina). Foglalkozott kardiológiával, a keringési rendszer rendellenességeinek diagnosztikájával és klinikai terápiájával is. Jelentős tevékenységet fejtett ki az intézményszervezés és orvosi szakképzés területén is.

 

1950: Megszületett Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zenész, énekes, zeneszerző, előadóművész, a magyar beat hőskorának kimagasló egyénisége. Gyermekkorában klasszikus zenét tanult, majd tizenévesen amatőr beatzenekarokban játszott. Testvéreivel megalapította a Tolcsvay-triót, amely megnyerte az 1968-as Ki mit tud-ot folk-beat kategóriában. Tagja volt még a Fonográf együttesnek, ahol énekelt, különböző hangszereken játszott és a dalok zeneszerzőjeként is szerepet vállalt. A Fonográf mellett Koncz Zsuzsa és Halázs Judit dalainak volt a zeneszerzője, és nagyon sok színházi előadás zenéje is a nevéhez fűződik.