Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 22-én

1837: A mai Astoriánál megnyílik a Pesti Magyar Színház. Az épületet közadakozásból építette Zitterbarth Máryás Telepi György tervei alapján. Az első igazgatója Bajza József volt. A nyitóelőadáson Vörösmarty Mihály Árpád ébredése című előjátékát és Eduard von Schenk Belizár című játékát mutatták be. Három évvel később a színház állami tulajdonba került és megalakult a Nemzeti Színház.

 

1862: Megszületett Claude Debussy francia impresszionista zeneszerző. Életműve új színt hozott a zene valamennyi műfajába. Az irodalmi és képzőművészeti inspiráció mellett zenéjében különös jelentőséget kap a pillanat futó benyomása, egy napszak, egy illat megannyi gondolattársítása. Ezekhez saját maga hozta létre sajátságos eszközeit, rendkívül finom hatásokra építő, meglepő hangzásait, keleties-modális harmóniavilágát, érzékeny és ritmizált ritmikáját, dallamainak karcsún ívelő, bájos és finom vonalát. Munkássága nagy hatással volt Magyarországon Bartók Bélára és Kodály Zoltánra.

 

 

1917: Megszületett John Lee Hooker háromszoros Grammy-díjas amerikai bluesénekes, gitáros, dalszövegíró. Dadogott, ennek köszönhetően dalait félig dadogva adta elő, ami szinte a védjegyévé vált. Zenéjének ritmusa kötetlen volt. Gitárkíséretével is kiemelkedett, amely lüktető basszusmeneten alapult. Karrierje során több mint 100 albumot vett fel.

 

1918: Megszületett Benkő Gyula Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész. A polgári színjátszás, a régi vígszínházi stílus képviselője. Finom elegancia, a figura külső-belső megjelenítésének gondos, aprólékos kimunkálása és a művészi fegyelem jellemezte művészi alakításait. Kezdetben naturbursch szerepkörben játszott, majd fokozatosan jutott el a bonyolultabb jellemek ábrázolásáig. Színházban, rádióban és tévében egyaránt szerepelt, haláláig az ő hangján szólalt meg a Szabó család Bandija