Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 29-én

1434: Megszületett Janus Pannonius pécsi püspök, az első név szerint ismert magyar költő, humanista. Költészetének anyaga, nyelve és hangulata az itáliai humanizmus talajából nőtt ki. Verseinek világképe a humanizmus szemléletét követi. Költészetében a vallásos eszmék helyett a reneszánsz gondolkodás és életérzés. Nagyra értékeli a földi életet, a békét, a kultúrát, a természetet és a költői halhatatlanságot. Műveit latin nyelven írta, legismertebb közülök a Pannónia dícsérete.

 

1915: Megszületett Ingrid Bergman háromszoros Oscar-díjas svéd színésznő. Svédországban kezdett kisebb filmekben, majd Hollywoodban is felfigyeltek rá. Első nagyobb sikerét Humphrey Bogart oldalán a Casablanca című filmben aratta. Olyan filmekben játszott még, mint a Gázláng, az Elbűvölve, a Diadalív árnyékában, Az öreg hölgy látogatása és a Gyilkosság az Orient-expresszen. Filmezés mellett rendszeresen játszott színházban is.

 

1958: Megszületett Michael Jackson tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző, táncos, a "pop királya". Karrierjét gyermekként a The Jackson 5 együttesben kezdet, majd az 1970-es években szólóban folytatta. Nemsokára az amerikai popzene meghatározó alakja lett. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek a klipjeit rendszeresen játszotta az MTV. Számos nehéz tánctechnikát népszerűsített, például a robottáncot és a moonwalkot, Egyéni zenei hangzása és énekstílusa számos későbbi előadóra hatással volt.