Kultúrtörténeti évfordulók Január 2-án

1772: Megszületett Jankovich Miklós könyv-, régiség-és műgyűjtő, történész. Kora legértékesebb magánkönyvtárának, levéltári és régiséggyűjteményének tulajdonosa, az 1810-1830-as évek tudományos közéletének jeles alakja. A Tudományos Gyűjtemény körül kialakult szellemi műhely egyik meghatározó tagja volt. Tevékenyen közreműködött a Magyar Tudós Társaság és a Pesti Magyar Színház megalapításában, támogatta a nyelvújító mozgalmat, s gyakran anyagi áldozatokat is hozott a magyar tudomány és kultúra fejlesztéséért. Szenvedélyesen gyűjtötte a könyveket, kódexeket, okleveleket, érméket, történeti tárgyi emlékeket, régészeti leleteket és műalkotásokat. Gyűjteménye első részét az 1832-1836-os országgyűlés az Országos Széchényi Könyvtár részére vásárolta meg. Gyűjteménye második részének felét az Akadémiai Könyvtár kapta meg, a többit elárverezték. A gyűjteményében levő hatalmas adatmennyiség alapján írt javarészt művelődés-és nyelvtörténeti adatközléseket, valamint paleográfiai, kodikológiai, oklevéltani és éremtani közleményeket, amelyeket a Tudományos Gyűjteményben és a Magyar Tudós Társaság Évkönyveiben publikált.

 

1920: Megszületett Isaac Asimov orosz származású amerikai író, biokémikus. Tudományos-fantasztikus és tudománynépszerűsítő művei tették ismertté rendkívül sikeres és kivételesen termékeny írói pályafutása során. Több mint 500 kötetet és nagyjából 90.000 levelet, levelezőlapot írt vagy szerkesztett, a filozófia kivételével a Dewey-féle ETO rendszer minden főosztályában jelentek meg művei. Sokan a tudományos-fantasztikus irodalo  mesterének tekintik. Legismertebb műve az Alapítvány-trilógia.

 

1967: Megszületett Tia Carrere amerikai énekesnő, színésznő, modell. Kezdetben modellkedett és tévésorozatokban szerepelt, majd filmezni kezdett. Legismertebb szerepét Az elveszett ereklyék fosztogatói című sorozatban játszotta, melyben Sydney Fox ereklyevadász-történelemprofesszort formálta meg.