Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 20-án

1897: Megszületett Tamási Áron Kossuth-díjas erdélyi magyar író. Sokan a székelyek legjellegzetesebb és legnagyobb írójának tartják. Nagy szerepe volt a Trianon utáni erdélyi magyar kulturális élet kiteljesítésében és az erdélyi magyarságról alkotott hiteles kép kialakításában. Legnagyobb sikerét az Ábel-trilógia jelentette, amelyben a hargitai erdőpásztor fiúból igazi népi hőst teremtett. Ábel élete mindennapos létküzdelem, ugyanakkor az elemi kalandvágy, a derű, a humor keresése és megtalálása is áthatja egyre táguló világát, amelynek színterei az erdő, majd az ország, végül Amerika. 

 

1929: Megszületett Bitskey Tibor a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész. Megjelenése, szép orgánuma a hősszerepek megformálására tette alkalmassá. Színházi szerepei mellett számos filmben szerepelt, kedvelt szinkronszínész volt. 

 

1934: Megszületett Sophia Loren többszörös Oscar-és Golden Globe-díjas olasz filmszínésznő. Az egyetemes filmtörténet egyik legnépszerűbb sztárja. Egyike azon kevés filmcsillagoknak, akik a közönség és a színészkollegák között is népszerűek. Leginkább hazájában a színésznő titulus mellett a tökéletes feleség, a családanya és a háziasszony mintaképének számít. Filmezés mellett szakácskönyveket is írt és szemüvegmárka is viseli nevét. Évtizedek óta a női elegancia megtestesítőjének számít.

 

1935: Megszületett Aradszky László énekes. Az 1960-as években a magyar tánczene egyik legnépszerűbb előadója volt. A Magyar Rádió Tessék választani című vetélkedőjében megosztott első helyezést ért el. Ő volt a magyar hanglemezgyártás történetének első aranylemezes énekese. Külföldön is sikeres volt. Legismertebb slágerei: Még ide oda húz a szív, Isten véled édes Piroskám, Pókháló van már az ablakon, Nemcsak a húszéveseké a világ.

 

1946: Megrendezik az első Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. A fesztivált abból a célból hozták létre, hogy elismerésben részesítse a legjobb filmeket, a legjobb rendezőket és a legjobb alakításokat. Az évek során olyan díjak kerültek még a repertoárba, mint az Arany Pálma és a zsűri díja. A benevezett filmek mindig a világ élen járó rendezőinek legújabb alkotásaiból adnak válogatást. A rendezvény egyben turisztikai látványosság is.