Kultúrtörténeti évfordulók Április 25-én

1719: Angliában megjelenik Daniel Defoe Robinson Crusoe című regénye. A regény episztoláris, didaktikus, egyes szám első személyben mutatja be a címszereplő életét. A főhős hajótörést szenved és mintegy 28 évet tölt egy kis szigeten. Ez a regény alapozta meg a realista fikciót, mint műfajt. Annyira népszerű lett, hogy a főbb szereplők nevei a hétköznapi beszéd részeivé váltak. A regényből a későbbiekben képregény, színpadi mű és film is készült.

 

1815: Megszületett Markusovszky Lajos orvos, a modern magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezője. A dualizmus korszakában az egészségügyi reform egyik kidolgozója volt. Megalapította a közegészségtani tanszéket és elindította az orvostovábbképzést. Jó barátja volt Semmelweis Ignácnak, a későbbiekben tanainak egyik támogatója volt. Alapítója volt a napjainkban is megjelenő Orvosi Hetilapnak. Nevét ma Szombathelyen kórház, emlékérem és díj őrzi.

 

1874: Megszületett Guglielmo Marconi Nobel-díjas olasz fizikus, mérnök. Maxwell és Hertz eredményeire támaszkodva látott neki a drót nélküli távíró kidolgozásához. Az adást és a vételt nagy méretű antennákkal, a demodulálást kohérerrel oldotta meg. Először a La Manche csatornán táviratozott, majd megvalósította az első transzatlanti rádióösszeköttetést is. 

 

1900: Megszületett Wolfgang Pauli osztrák származású Nobel-díjas svájci fizikus. Számos felfedezéssel járult hozzá a fizikához, különösen a kvantummechanikához. Sok ötlete és eredménye csak levelekben maradt fenn. Legismertebb felfedezése a róla elnevezett kizárási elv, amely szerint két elektron nem lehet ugyanabban a kvantumállapotban. 

 

1917: Megszületett Ella Fitzgerald tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai jazzénekesnő, sokan a jazzéneklés nagyasszonyának tartják. Az 1930-as években tűnt fel egy harlemi amatőr tehetségkutató versenyen, még ebben az évtizedben sikeres énekesnő lett. Louis Armstronggal közösen dolgozták ki a scat éneklési stílust, amely értelem nélküli, improvizált szófoszlányok, hangok, érzelmi zörejek segítségével fejez ki hangulatokat. Egyedülálló sikerei a rockzene térhódításáig tartottak, de utána is népszerű maradt. 

 

1924: Megszületett Szenes Iván EMeRTon-díjas író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző, Érdemes művész. Számos statisztika szerint Magyarország egyik legtöbbet játszott szerzője volt. Sokoldalú szerző volt, számos színdarab, film, rádió-és tévéjáték került bemutatásra verseivel és részben átdolgozásaival.. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Nemcsak a húszéveseké a világ, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a 2x2 néha öt, a Kislány a zongoránál.

 

1940: Megszületett Al Pacino Oscar-és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész, a filmtörténelem egyik meghatározó egyénisége. Filmjei témájául gyakorta szolgál a szervezett bűnözés, a new york-i olasz maffia. Jelentősebb filmjei: A Keresztapa, Kánikulai délután, A sebhelyesarcú, Egy asszony illata, A szerelem tengere, Dick Tracy, Szemtől szemben, Fedőneve: Donnie Brasco, Minden héten háború

 

1957: Megszületett Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, Érdemes művész. Rusztikus, erőteljes alkata főként drámai szerepek eljátszására teszi alkalmassá. Színházban és filmen egyaránt játszik. A tévénézők leginkább a Szomszédok Vágási Ferijeként ismerhetik. Napjainkban a József Attila Színház igazgatójaként tevékenykedik.