Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 5-én

1844: Megszületett Ilja Jefimovics Repin orosz realista festő. Művei mély lelki átélésről és szociális érzékenységről tanúskodnak. Egyike volt azon orosz festőknek, akik a fényűző ünnepek és az arisztokrata portrék helyett az orosz valóságot festették meg. Késői képeivel új stílust teremtett, halála után a Szovjetunióban nagy tisztelet övezte a szocialista realizmus követői között. Leghíresebb képe a Hajóvontatók a Volgán.

 

1850: Megszületett Guy de Maupassant francia író. A modern novella egyik atyjaként, a tömör és lényegre törő stílus mestereként tartják számon. Műveiben figyelemre méltó realizmusa, de megjelenik a fantasztikum és a pesszimizmus is. Kedvenc témája az ellentét a civilizáció és ösztön között. Szerb Antal kiemelte, hogy "pikáns történeteiben nincs semmi ellenszenves csámcsogás a részletek fölött, ellenben - ez a századvégi és sátános benne - minduntalan valami enyhén szentségtörő hajlam bukkan ki". Aktív irodalmi karrierje mindössze 10 évig tartott, ezalatt 6 regényt, közel 300 elbeszélést, pár útleírást és egy verseskötetet írt.

 

1906: Megszületett John Huston kétszeres Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, színész. Karrierjét forgatókönyvíróként kezdte, de leginkább rendezőként vonult be a köztudatba és mintegy 50 filmben szerepelt színészként. Olyan filmeket rendezett, mint A máltai sólyom, a Key Largo, az Afrika kirélynője, a Moby Dick. 46 éves karrierje alatt tizenötször jelölték Oscar-díjra, melyből kettőt meg is kapott.