Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 31-én

1821: Megszületett Hermann Ludwig von Helmholtz német orvos, fizikus. Számos tudományterületen is maradandót alkotott. A fizikában az energiamegmaradás törvénye, elektrodinamikai, termodinamikai kutatások, és a termodinamika mechanikai megalapozása fűződik nevéhez. A neurofiziológia területén meghatározta az idegimpulzusok sebességét, a szem és a látás matematikai modelljével, a térlátással és a színlátással, a hangok magasságának és erősségének észlelésével foglalkozott, feltalálta a szemfenéktükröt. Filozófusként tudományfilozófiával, az észlelés és a természet törvényeinek kapcsolatával, az esztétika tudományával és a társadalomra gyakorolt hatásával is foglalkozott. Munkásságára az empirista szemlélet volt jellemző.

 

1909: Megszületett Fejtő Ferenc Széchenyi-díjas történész, kritikus, író, újságíró. Szépírónak indult, de közben áttért a politikai tudományok területére. Baloldali nézetei miatt külföldre emigrált, majd a második világháború után kis időre hazatért. Munkássága nagy részét az emigrációban fejtette ki. Legismertebb munkája a Rekviem egy hajdanvolt birodalomért, melyben az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását elemezte. Mellette foglalkozott az 1956-os forradalommal is és irodalmi esszékkel is jelentkezett. Nevét Budapest IV. kerületében könyvesbolt és a Népszava által alapított díj őrzi, melyet az az újságíró kap meg évente, aki Fejtő szellemiségéhez méltó munkát végez.

 

1919: Megszületett ifj. Kós Károly erdélyi magyar néprajzkutató, muzeológus. A 20. század második felének meghatározó jelentőségű, sokoldalú erdélyi magyar néprajzkutatója volt. Tudományos érdeklődése elsősorban az erdélyi és moldvai magyarság tárgyi kultúrájára, az erdélyi régió interetnikus kapcsolataira, az együtt élő népek történeti-kulturális kölcsönhatásaira irányult. Foglalkozott néprajzi kartográfiával is. Muzeológusként az eltérő feladat-és gyűjtőkörű központi és tájmúzeumok, valamint a szabadtéri néprajzi múzeumok szervezésének, kutatóhellyé fejlesztésének elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozott.

 

1928: Megszületett James Coburn Oscar-díjas amerikai színész. 45 éves pályafutása során több mint 70 filmben szerepelt. Az 1950-es, 1960-as években westernfilmekkel futott be, majd javarészt közönségfilmekben szerepelt. Jelentősebb filmjei: A hét mesterlövész, Élet vagy halál, Vaskereszt, Maverick, Végképp eltörölni, Visszavágó. 

 

1949: Megszületett Richard Gere Golden Globe-díjas amerikai színész, producer. Az 1980-as években vált igazi sztárrá, romantikus filmekben alakított szerepeivel számos hölgy rajongót szerzett magának, de láthattuk komolyabb filmekben is. Jelentősebb alakításai: Amerikai dzsigoló, Garni-zóna, Nincs kegyelem, Higgy neki, hisz zsaru, Micsoda nő, Dermesztő szenvedélyek, Sommersby, Vágyak vonzásában, Az első lovag, Legbelső félelem, A Sakál, Oltári nő, Dr. T. és a nők.