Kultúrtörténeti évfordulók Február 28-án

1883: Megszületett Somlay Artúr kétszeres Kossuth-díjas színész, színészpedagógus, Kiváló művész. Főként hősszerelmes karakterei voltak kiemelkedőek, de társadalmi kérdéseket feldolgozó, dialógusos színművekben és népi drámákban is maradandót alakított. Elsöprő lendületével, hibátlan játékával, érzelmes, szenvedélyes metakommunikációjával megújította a magyar színművészetet. Aprólékosan kidolgozott lélekábrázolásait a külsőségek pontos megjelenítésével párosította. Színpadon, filmen egyaránt látható és a rádióban hallható volt. Regény-és drámaírással is próbálkozott.

 

1912: Megszületett Markos József alias Alfonzó artista, színész, humorista, Érdemes művész. A paródia mestere volt, szívesen alkalmazta a pantomim elemeit is. Számait saját maga dolgozta ki a legnagyobb részletekre kiterjedően. Számos emlékezetes alakítást nyújtott, legismertebb volt a Ványadt bácsi és a Bagaméri, de saját televíziós műsora is volt Alfonzó Világszínháza címen.

 

1943: Megszületett Wisinger István szociológus, újságíró, televíziós műsorvezető-riporter, médiakutató, főiskolai tanár. Karrierjét külsősként kezdte a Magyar Rádiónál, majd a Magyar Televíziónál lett riporter az Ifjúsági-és Oktatási Főszerkesztőségnél. Számos műsor és dokumentumfilm közreműködője, A Hét és az Ablak műsorvezetője, rövid ideig az MTV1-es csatornájának főigazgatója volt. Tanított a Bálint György Újságíró Akadémián, az ELTE-n,  a Kodolányi János Főiskolán, a Zsigmond Király Főiskolán és a Budapesti Corvinus Egyetemen. 

 

1969: Megszületett Robert Sean Leonard amerikai színész. Napjaink egyik legnagyobb tiszteletben tartott színésze, tehetségét színpadon és képernyőn egyaránt bizonyította. Első nagyobb filmszerepét a Holt költők társasága című filmben játszotta el Robin Williams és Ethan Hawke oldalán. A tévénézők leginkább a Doktor House című sorozat dr. James Wilsonaként ismerhetik.